Unga tonsättare tar plats på sörmländska slott

Två yngre tonsättare har fått i uppdrag av Scenkonst Sörmland att komponera varsitt verk till årets sommarfestival.

Klara Stirner skriver ett verk för Camerata Nordica Quartet, vilket uruppförs i juli. Nils Henriksson komponerar för Ensemble Dasein med uruppförande i augusti.

Klara

Klara Stirner har sin bakgrund i den klassiska musiken, med utbildningar i klassisk violin och komposition. Hon hämtar gärna influenser från andra genrer. Lusten och viljan att komponera föddes tidigt och redan i unga tonåren kombinerades klassiska stycken med latinamerikanska toner. Kompositörsdebuten gjorde Klara som nittonåring med det hyllade stycket The Sea, framfört av Gävle Symfoniorkester.

Sedan dess har hon skrivit musik bland annat på uppdrag av Kultur i Väst och fått musik uruppförd av Dalasinfoniettan.

Niils

Nils Henriksson är en kompositör och pianist med huvudinriktning mot nutida och experimentell musik. Hans kompositionsarbete är fokuserat på instrumentalmusik, med allt från solo- och kammarmusik till orkesterverk.

Han har skrivit musik för bland annat My Hellgren, 40-f, Anna Petrini, Mimitabu, Heather Roche, Lisa Ullén och Gävle Symfoniorkester. När han inte skriver musik är han pianist och konstnärlig ledare för Ensemble Dasein, med vilken han uruppför stycken av unga nordiska kompositörer. Och utöver sin verksamhet som frilansande kompositör och musiker är han sedan 2019 tjänstgörande kyrkomusiker i Seglora församling, Kinnarumma pastorat.

2019 ett jubileumsår

Konsertserien/festivalen Musik på Sörmländska Slott och Herresäten jubilerar och fyller i år 30 år. Den startar redan den 15 juni och pågår till den 31 augusti. Jubileumsåret innehåller 50 konserter på 30 spelplatser runt om i Sörmland. Spelplatserna är alltifrån klassiska och historiska till torg, caféer och teatrar.

Bland medverkande musiker och ensembler finns bl a Lövstabruks kammarsolister, BachEnsembleN Sörmland, Camerata Nordica Quartet feat Anette Kumlin, Bach re:Imagined (Jonathan Roozeman med Lauri Porra) samt den sydafrikanske cellisten och sångaren Abel Selaocoe.

Mer info om konserter och spelplatser ›

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.