Andrea Tarrodi är en svensk tonsättare som har flyt. Hennes kompositioner förekommer hos de flesta av Sveriges orkestrar. Några av hennes stycken har nästan blivit repertoarverk. Och hon tas gärna med när svenska orkestrar turnerar utomlands.

Nu blir hon under två år Composer in Residence hos Nordiska Kammarorkestern i Sundsvall. 2019–2021 ska hon skriva tre verk: ett för Nordiska Kammarensemblen, en konsert för harpa samt en symfoni för kammarorkestern, som kommer att uruppföras 2020 och 2021. 

Musik med fantasifulla världar

– Vi är väldigt glada att utveckla detta nära samarbete med Andrea. Hon är en av vår tids klart lysande stjärnor på den samtida konstmusikens himmel. Andrea skapar alldeles egna fantasifulla världar och hennes musik går under huden på såväl publik som musiker.

– Detta inspirerande partnerskap med Andrea går som hand i handske med satsningen att stärka orkesterns nationella identitet, säger Nordiska Kammarorkesterns konstnärliga ledare, Elisabet Ljungar.


Andrea Tarrodi (f. 1981) fick sitt genombrott som tonsättare då hon år 2010 vann första pris i Uppsala Tonsättartävling med verket Zephyros för orkester, något som ledde till flera framföranden av olika orkestrar runt om i världen. Tarrodi har erhållit stipendier från Kungliga Musikaliska Akademien, STIM, Statens Kulturråd och Konstnärsnämnden. 2011-2013 var hon utsedd till Sveriges Radio P2:s hustonsättare, ett uppdrag som inneburit beställningar från Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören, Dahlkvistkvartetten med flera. 2012 var hon Vårens Tonsättare i Berwaldhallen, då bland annat hennes orkesterverk Liguria uruppfördes av Sveriges Radios Symfoniorkester under chefsdirigent Daniel Harding. Samma år belönades hon med Musikförläggarnas Pris, Årets Konstmusikpris i kammarmusikkategorin för sitt stycke Empíreo. Under 2013-2014 var Tarrodi Västerås Sinfoniettas Tonsättarprofil. 2015 mottog hon Carin Malmlöf-Forsslings Pris.

Hennes musik har framförts på många scener, bland annat i Royal Albert Hall på BBC Proms 2017. År 2018 tilldelades hon en Grammis i kategorin bästa klassiska skiva för Tarrodi: String Quartets med Dahlkvistkvartetten. Hennes musik har också representerats vid Östersjöfestivalen i Berwaldhallen ett flertal gånger.


Foto:  Louisa Sundell


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.