Operans byggnad i Stockholm, från 1898, kan från 2023 bli en Ny Opera. Den 15 april, lämnade Statens Fastighetsverk, SFV, in en projektrapport samt hemställan till regeringen som sammanfattar och beskriver en möjlig lösning för projektet Ny Opera i Operan.

Målet med projektet är att tillgängliggöra huset för fler, utöka barn- och ungdomsverksamheten, förbättra arbetsmiljön samt att ytterligare höja ambitionsnivån i den konstnärliga verksamheten och värna det kulturhistoriska arvet

– Arbetet att komma dit vi är idag har varit tidskrävande men viktigt för att kunna säkerställa att vi kan presentera lösningar som verkligen kommer att ge oss möjlighet att utveckla vår konstnärliga verksamhet, särskilt vad gäller barn och unga som är högt prioriterat, säger Birgitta Svendén, vd för Kungliga Operan och tillägger:

– Idag tar vi emot mellan 50–60 000 unga och var femte besökare går till vår barn-, ungdoms-och familjeverksamhet. Med den extra scenen som ingår i förslaget, får vi möjlighet att nå målet vi satt att dubbla antalet barn och unga besökare när vi öppnar igen.

Tidigast möjliga byggstart för en Ny Opera i Operan blir 2023 och huset beräknas stå färdigt 2027. Men först ska rapporten med hemställan godkännas av regeringen. 

Mer öppet och välkomnande

I projektbeskrivningen framkommer vikten av att Kungliga Operan uppfattas som mer öppet och välkomnande för alla. Målsättningen med projektet är att tillföra staden en öppen, tillgänglig mötesplats, där behoven för medborgare med funktionsnedsättning är tillvaratagna. Och genom operahusets unika läge mot Gustav Adolfs torg och Kungsträdgården kan byggnaden bidra till att göra området inbjudande och ännu mer levande.

Renoveringstiden kräver cirka fyra års evakuering av byggnaden. Under tiden kommer Kungliga Operan att fortsatt bedriva verksamhet, men på olika platser i landet.

Beräknad kostnad för ombyggnaden är 3,5 miljarder skattekronor (i 2013 års penningvärde).LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.