Karol Szymanovski, 1882– 1937

Karol Szymanovskis opera Kung Roger har fått en renässans och räknas numera som en av 1900-talets främsta operor – och lördagen den 16 mars 2019 får verket äntligen svensk premiär; 93 år efter uruppförandet i Warszava 1926.

Musiken har jämförts med Richard Strauss, men också prisats för sitt eget poetiska tonspråk fyllt av virtuosa arior, symfoniska klanger och dramatiska körpartier.

Kärlekslöst äktenskap

Operan är ett psykologiskt drama om en rationell kung vars styre och makt utmanas av en profetisk och förförisk herde. Vid sin sida har Kung Roger sin drottning Roxana. Deras äktenskap är kärlekslöst, de saknar barn och drottningen söker efter mening.

I den polske regissören Mariusz Trelińskis uppsättning utspelar sig berättelsen inuti Kung Roger själv, som en konflikt mellan det rationella och irrationella, mellan ordning och kaos. 

Elin Rombo, drottning och hovsångerska

Operan är en samproduktion med Teatr Wielki i Warszawa och rollen som Kung Rogers fru, Roxana, görs av hovsångerskan Elin Rombo. Det blir bara åtta föreställningar i Stockholm, så det gäller att skynda på.

Dirgient är är Andrea Molino från Italien.

I rollerna:

KUNG ROGER – Lukasz Golinski
ROXANE – Elin Rombo
EDRISI –Niklas Björling Rygert
HERDEN – Arnold Rutkowski
ÄRKEBISKOPEN – Lennart Forsén
DIAKONISSAN – Katarina Leoson
LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.