Kroumata hette en svensk slagverksensemble som grundades 1978 i Stockholm av Ingvar Hallgren, Anders Holdar, Jan Hellgren och Martin Steisner.

Ensemblen turnerade runt om i Sverige och i hela världen, både som solistensemble och med symfoniorkestrar, och hann spela in ett 20-tal cd-skivor.

Kroumata blev under 1990-talet känd för sina årliga vårnattskonserter i Filadelfiakyrkan i Stockholm. 2015 lades slagverksensemblen ned.

Men för en månad sedan öppnade Kroumata Percussion Center och slagverkssamlingen blir därmed åter tillgänglig för musiker. Instrumenten kan hyras för repetitioner och inspelningar i SMI:s lokaler, eller för att användas för konsert- och turnéverksamhet.

Kroumata byggde upp en omfattande slagverkssamling under sina nära 40 år som ensemble. En del av instrumenten hörde tidigare till den statliga stiftelsen Rikskonserter och när stiftelsen lades ner 2011 flyttades de till Musikverket. Under 2015 överlämnades förvaltningen av instrumentsamlingen till SMI (Stockholms musikpedagogiska institut) för att fortsatt kunna vara tillgänglig för verksamma musiker.

Kroumata Percussion Center finns idag på SMI, Campus Flemingsberg. Nu kan alla instrument i samlingen hyras, spelas och på så sätt fortsätta komma både musiklivet och publiken till del.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.