Efter 30 år som fenomenal bas-sångare i The Real Group (1984–2015) väntar nu kanske ännu tuffare tider: Anders Jalkéus blir bas för Östgötamusiken, dvs länsmusikchef. Det blir till att vända andra papper än notpapper framöver.

Anders Jalkéus, som kommer att tillträda tjänsten som länsmusikchef i början av 2019, är i grunden sångare, utbildad i såväl klassisk sång som jazzsång på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Mest känd för den breda publiken är han för sin långa karriär med sånggruppen The Real Group, som han var och bildade 1984.

Han har jobbat med instrumentalensembler, storband och symfoniorkestrar i Sverige, Norden och runt om i Europa och övriga världen. Anders Jalkéus kommer närmast från ett uppdrag som kulturskolechef i Haninge utanför Stockholm.

Friederike Gerlach, tillförordnad länsmusikchef på Östgötamusiken, säger så här:

– Vi är väldigt glada att ha lyckats med rekryteringen av Anders Jalkéus, som har lång erfarenhet som professionell musiker och ledare. Vi ser fram emot att Anders Jalkéus tillsammans med våra musiker och personal på Östgötamusiken kommer att utveckla musiklivet i regionen.

Nordklang-ledare

Anders Jalkéus är sedan tidigare även utsedd till konstnärlig ledare för körfestivalen Nordklang, som hålls i Helsingborg i slutet av juni 2019. Nordklang anordnas vart tredje år och 2019 blir det för 17:e gången. Festivalen samlar över 1,000 deltagare, flera internationellt kända körledare och workshopledare samt körer och vokalensembler från hela Norden.

Arrangör 2019 är Sveriges Körförbund.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.