Det har blivit något angeläget och i tiden, det verk som just lämnat tonsättaren Karin Rehnqvists bord. Hon hade i uppdrag av orkestern Musica Vitae och röstensemblen Vokalharmonin att skriva nytt för dem, som de ville ha med sig på en turné till Japan i höst. Det blev fyra satser och 20 minuter långa verket Day is here!

Karin Rehnqvist. Foto: Ester Sorri

– Inte anade jag denna torka och hetta – som vi nu haft i tre månader – när jag i april komponerade sista satsen, en bön om regn, berättar Karin Rehnqvist.

– Det var snarare skönheten jag då fäste mig vid i denna traditionella Navajo-bön:

I skönhet finns jag
I skönhet går jag
I skönhet må regnen falla på oss

 

Dikter från eskimåer och indianer

Texterna  och inspirationen fann Karin i en bok med poesi från olika ursprungsbefolkningar. Boken var Vi kommer att leva igen; eskimå- och indiandikter tolkade av Gösta Friberg.

– Jag intresserar mig mycket för hur vi lever och har levat, vad som är viktigt för vår överlevnad. Dessa texter har ofta en direkthet och handlar om just detta – om Livet. Om Överlevnad, kommentarer Karin Rehnqvist.

Mer om verket här

 

Premiere

Dirigenten Fredrik Malmberg

Nu stundar uruppförande i Västervik den 10 augusti med Musica Vitae och Vokalharmonin under ledning av dirigenten Fredrik Malmberg.

Första framförandet sker i samband med  i samband med Västerviks kammarmusikfestival, i S.t Petri kyrka. Lördagen den 11 augusti blir det riktigt offentligt uruppförande i samband med Sveriges Radios program P2 i Parken (från Linnéparken i Växjö). Direktsänds i P2 med start kl 15.00. Då medverkar även årets Solistprisvinnare, cellisten Amalie Stahlheim.

Den 12 augusti får publiken i Målerås chans att uppleva konsertprogrammet.

 

Japan-turné i oktober

Den 7 t o m den 15 oktober befinner sig ensemblerna i Japan, i Tokyo och Satima, bland annat, och ger ett turnéprogram som kallas Nordic Light – Sounds of Sweden. Rehnqvist-stycket finns naturligtvis med, liksom verk av tonsättarna Andrea Tarrodi, Staffan Storm, Kent Olofsson; men det blir även en del annat nordiskt på dessa konserter.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.