17 juni 1818 i Paris: Charles François Gounod föds. Mamma var pianist och gav honom tidigt de musikaliska grunderna. Började sin musikerbana inom kyrkan som organist och kapellmästare. Men 1851 övergav han kyrkan och satsade helt på sitt komponerade (debut i London en Messe solenelle), inspirerad av några av romantikens tonsättare; Robert Schumann och Hector Berlioz.

 

Mer än 600 kompositioner

Känd för det stora flertalet för ett Ave Maria, baserat på J S Bachs första preludium. Men Gounod hann under sitt 75-åriga liv betydligt mer än så – mer än 600 verk.

Operor, 12 st – Faust och Roméo et Juliette, bland andra – (plus fyra ofullbordade operor), sex oratorier, ett 30-tal mässor, mer än 200 kantater, körverk och sånger. Till detta, mängder av kammarmusik, orkestermusik och symfonier.

 

 

 

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.