Ett sätt att hålla låga avgifter till kulturskolorna

Kulturrådet fick för 2018 i uppdrag av regeringen att skapa ett nationellt resurscentrum för landets kulturskolor. Det är nu gjort. Kulturskolecentrum finns på plats och har just behandlat 220 ansökningar från landets totalt 290 kommuner.

Uppdraget för Kulturskolecentrum är att stötta kulturskolorna med ekonomiskt bidrag, samla in och följa statistik, etablera samverkan, kartlägga kompetensbehov och sprida goda exempel och forskning.

Det blev 99 milj kronor

217 kulturskolor i lika många kommuner får bidrag. 99 miljoner kronor fördelas till dessa (236 miljoner hade det från kommunerna ansökts om).

Men nu är målet bl a att elevavgifterna till kulturskolan ska kunna hållas låg. Men det ska också finnas möjlighet att göra den kommunala musik- och kulturskoleverksamheten mer jämlik och förbättra möjligheterna för barn och ungdomar att delta i verksamheten.

Kulturskolecentrum har prioriterat insatser som ger möjlighet för fler barn och unga att få ta del av musik- och kulturskolans verksamhet.

– Det är mycket som händer och det är roligt att se att så många vill utveckla verksamheten på sina kulturskolor. Till nästa år skrivs förordningen för bidraget om och då hoppas vi kunna arbeta ännu mer med en tillgänglig kulturskola för alla, säger Malin Palm, handläggare på Kulturskolecentrum.


Kulturskolecentrum
stödjer kulturskolorna och deras huvudmän i att utveckla sin verksamhet genom en rad olika insatser. Centret arbetar bland annat med att samla in och följa upp statistik, kartlägga utbildnings- och utvecklingsbehov, följa och sprida forskning, erbjuda stöd till verksamhetsutveckling och samverkan och ge ekonomiskt bidrag till kulturskolor som vill utveckla sin verksamhet. Kulturskolecentrum har också i uppdrag att lyfta och sprida goda resultat och lärande exempel.

Samverkan är centralt i arbetet, både för Kulturskolecentrum men också för att bidra till samverkan mellan olika parter med intresse och kunskap inom de frågor som rör kulturskolan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.