Helsingborgs Symfoniorkester flyttar utomhus till Fredriksdals museer på nationaldagen den 6 juni. Tillsammans med El Sistema i Helsingborg ska det bli en symfonisk festkonsert. En del nationalromantisk musik står programmet (August Söderman, Wilhelm Stenhammar, Guiseppe Verdi, Hugo Alfvén, Franz Berwald)  Tillsammans med El Sistema-musikerna blir det även ett orkesterarrangemang av en Laleh-låt, En stund på jorden.

Och för att ytterligare förstärka nationaldagsfesten kommer Helsingborgs konserthuskör, så att det ska bli riktigt tryck i bland annat Du gamla, du fria.

Dirigent vid festkonserten är Eugene Tzigane (som bl a studerat dirigering för Jorma Panula vid Kungl Musikhögskolan).

Stadskvarter i Fredriksdal

Fredriksdal museer och trädgårdar (friluftsmuseum och botanisk trädgård) fyller 100 år i år och Fredriksdals jubileumsfest hålls alltså denna 6 juni. Nationaldagstalet kommer att hållas av Jan Boris Möller, matingenjör kallas han.

Som avslutning på konserten blir det Brevduvesläpp; Helsingborgs Gamla Brevduveförening fixar detta!

 

Förväntan i luften

Konserthusets producent Erik Berquist tycker arrangemanget är perfekt:

– Vi blev naturligtvis jätteglada när vi fick förfrågan. Särskilt som vi sedan länge fört diskussioner med Fredriksdal om ett gemensamt firande av nationaldagen. Helsingborgs Symfoniorkester har under flera år haft konsert på Sundstorget denna dag. Nu kan vi med ett gemensamt arrangemang ge helsingborgarna en minnesvärd nationaldag och ett fint 100-årsfirande av Fredriksdal.

 

Projektledaren och sångpedagogen för El Sistema Helsingborg, Lisa Dunsö, är också förväntansfull:

– Vi har ett riktigt mäktigt framträdande framför oss då barnen ska få sjunga och spela tillsammans med självaste symfoniorkestern. Det betyder oerhört mycket för oss och barnen att vi tillsammans med HSO ska få omfamna Fredriksdal vid detta tillfälle, vi är hedrade. Vi kommer att delta med 70 barn från Dalhemsskolan som repar för fullt nu.

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.