Tonsättaren Jacob Mühlrad (född 1991) ligger bra till hos landets störste musikkmecenat Anders Wall med sina stiftelser. I december 2016 fick Mühlrad ett Wall-stipendium för att komponera ett nytt stycke för Kungl Filharmonikernas solocellist Johannes Rostamo, som blev ett med uruppförande våren 2018.

Nu har Jacob Mühlrad tilldelas ett av Sveriges största kulturstipendier av Anders Walls Stiftelse. Stipendiet som är ett av de största som stiftelsen delat ut till en enskild person, är avsett för Jacob Mühlrads vidareutbildning efter hans examen från Kungl Musikhögskolan till sommaren (2018) och utbetalas med 250,000 kronor om året under tre år; totalt alltså 750,000 kronor!

 

Lovande i världsklass

Jacob Mühlrad har kallats en av världens mest lovande unga kompositörer. Mühlrad anses av många som ett av den moderna klassiska musikens stora löften inom komposition. Har redan fått sina verk uppförda på några av landets största scener, som Berwaldhallen och Kungliga Operan, samt Carnegie Hall i New York.

– Det känns förstås otroligt – främst då stipendiet möjliggör för mig att ägna mig mer åt mitt skrivande och min utveckling än vad som annars varit möjligt. Jag vill ge ett enormt tack till Anders Wall och hans stiftelse för att de tror på mig, och för deras bidrag till en levande kultur, säger Jacob Mühlrad.

Han kommenterar vidare på Facebook:

– I en tid där produktivitet lätt förväxlas med kvalitet, krävs det både förutsättningar och ansträngning för att rikta större fokus på en mindre yta, och att kunna fördjupa sig. Genom detta stipendium får jag möjlighet att göra just detta, och att utveckla mig vidare inom konsten att organisera ljud.

 

– Vi anser att Jacob besitter en exceptionell begåvning och vill stödja honom långsiktigt i hans utveckling som kompositör, säger stiftelsens ordförande Anders Wall.

 

Närmast är Jacob Mühlrad aktuell med ett nyskrivet verk, Angelus Novus, som kommer att framföras på Konserthuset tillsammans med Kungliga Filharmonikerna den 31 maj och den 2 juni. Verket dirigeras av den klarinettisten Martin Fröst under en internationell konsertturné betitlad Retrotopia.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.