I veckan presenterade kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke en nationell strategi för kommunala kulturskolan. Kulturrådet kommer att ha en betydande roll i och med det nyinrättade nationella kulturskolecentret.

Regeringen föreslår ett nationellt mål för insatser som ska stödja de kommunala kulturskolorna. Det ska främja en mer ”jämlik och tillgänglig kulturskola av hög kvalitet”. Det gäller såväl kulturutbud som undervisning. För att nå det nationella målet presenteras tre satsningar:

utvecklingsbidrag
stöd till nationell samordning
kompetensförsörjning

Ett mer träffsäkert utvecklingsbidrag

De 100 miljoner som sedan 2016 årligen fördelats till kulturskolan görs om till ett utvecklingsbidrag. Bidraget ska fördelas av det nationella kulturskolecentret som nu inrättas på Kulturrådet. Bidraget görs om för att bli mer träffsäkert när det gäller kommunernas behov av nya arbetssätt för att nå fler barn och för att utveckla undervisningen.

Kulturskolecentrum inrättas

Kulturrådet inrättar under år 2018 ett nationellt kulturskolecenter inom myndigheten. Tio miljoner avsätts sedan årligen för detta ändamål. Kulturskolecentrets uppgift är att stödja kulturskolan när det gäller erfarenhetsutbyte, samverkan och uppföljning. Kunskapsuppbyggnad och spridning av aktuell forskning ingår också i centrets uppgifter.

Miljoner till kompetensförsörjning

En annan uppgift för kulturskolecentret handlar om att kartlägga behovet av pedagoger i kulturskolan på kort och lång sikt. Det råder brist på pedagoger bland annat på grund av pensionsavgångar.

Universitets- och högskolerådet ska i sin tur inventera relevanta utbildningar för de som vill arbeta inom kulturskolan. Tillsammans ska myndigheterna skapa nätverk för kompetensfrågorna. Regeringen satsade i höstbudgeten på ett så kallat kulturskolekliv för att lösa lärarbristen.

Satsningen blir permanent och uppgår till 25 miljoner kronor för 2018, och därefter 40 miljoner kronor årligen.

– Det är ett spännande uppdrag som Kulturrådet fått och vi ser fram emot en aktiv dialog med landets musik- och kulturskolor för att kunna stötta dem i deras arbete att nå målet som regeringen nu har satt upp, säger Jenny Löfström Ellverson, handläggare Kulturrådet.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.