Nyligen hemkommen från uruppförande i Mexico City av verket All Those Strings! (i version för harpa och stråkkvartett) blir tonsättaren Karin Rehnqvist uppmärksammad även här i Sverige. Hon tilldelas Musikförläggarnas hederspris 2017.

 

Karin Rehnqvist får det för sina betydande insatser i svenskt och internationellt musikliv. Motiveringen säger bland annat att Rehnqvist är den som förbinder oss med vårt arv, vår folkton och dess säregna röster, den som oförskräckt ritar framtidens musik med baklängesfigurer och klär den i lika bländande ljus som svidande mörker.

Karin Rehnqvist tar emot priset på galan Musikförläggarnas Pris fredagen den 10 november på Berns Salonger i Stockholm.

 

Uppmärksamhet på konstmusiken

– Jag ser det som en stor uppmuntran att fortsätta söka nya klanger och uttryck som berör. Att komponera är krävande. Detta ger mod och kraft, säger Karin Rehnqvist.

– Det är fantastiskt att konstmusiken uppmärksammas på det här sättet. Det är bra att man går över gränser och att den får synas i sammanhang som främst är populärmusikens, menar Karin. (Det var ett antal år sedan tonsättaren Sven-David Sandström fick samma utmärkelse, 2008).

 

Uttryck som ropet, bönen, vaggvisan, besvärjelsen och sorgesången har alltid funnits med i Karin Rehnqvists musik. De återkommer ständigt i hennes komponerande. Till det grundläggande mänskliga helt enkelt.

Eller som hon citerar på sin webbplats –
Jag börjar i vattnets djup, sägs det
jag börjar där det ursprungliga
träder fram, sägs det – ”

 

Årets motivering till hederspriset:
Hon är bron mellan diktarens viskningar och vallflickans rop, en stig att följa mellan sagans ursprung och samtidens tonspråk. Hon är den som förbinder oss med vårt arv, vår folkton och dess säregna röster, den som oförskräckt ritar framtidens musik med baklängesfigurer, klär den i lika bländande ljus som svidande mörker.


Musikförläggarnas hederspris har tidigare år delats ut till Mauro Scocco, Monica Dominique, Tomas Ledin, Eva Dahlgren, Mikael Wiehe, Per Gessle, Robert Broberg, Sven-David Sandström, Thore Skogman, Georg Riedel, Carl-Bertil Agnestig, Povel Ramel och Benny Andersson & Björn Ulvaeus. Förra året gick det till textförfattaren Kenneth Gärdestad.

 

Foto: Ester Sorri

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.