Det finns s k kreativa städer runt om i världen: Bo­logna, Montreal, Beijing, Berlin, Seoul, Santa Fe, Edinburgh, Melbourne, Buenos Aires, Krakow.

Nu kan vi lägga Norrköping till den listan. Staden har antagits till UNESCO Creative Cities Network (UCCN) och blir därmed Nordens första musikstad i det globala nätverket för kreativa städer.

 

Målet med nätverket är att stärka det globala samarbetet mellan städer där kreativitet är en viktig del av identiteten. Det ska också vara en strategisk faktor för att uppnå de globala hållbarhetsmålen, Agenda 2030. Det handlar bl a om att integrera kultur i stadsutvecklingen, trots olika förutsättningar globalt.

Ett aktivt, genuint och brett musikliv med ett starkt stöd måste redovisas i ansökan. Och det passade bra in på Norrköping.

 

Sandra Wall

– Creative Cities-nätverket är en viktig global plattform där vi gemensamt visar styrkan med kreativitet och kultur i skapandet av hållbara och inkluderande städer. Detta är en ny möjlighet till samarbeten och utbyten inom kultur, näringsliv, utbildning med mera, säger Sandra Wall, projektledare för Creative Cities i Norrköpings kommun.

– Mer än hälften av världens befolkning bor nu i städer och städerna blir allt viktigare som pådrivare av initiativ för att nå en hållbar utveckling i praktiken. Med sitt engagemang, historia och energi, har Norrköping en självklar plats i Unescos nätverk för kreativa städer och jag är övertygad om att staden kommer att bidra med lika mycket som den får från nätverket, säger Svenska Unescorådets generalsekreterare Mats Djurberg.

 

UNESCO Creative Cities Network startade 2004. I dag består UCCN av 180 städer i 72 länder i sju olika kreativa grenar – litteratur, film, musik, hantverk/folkkonst, design, mediekonst och gastro­nomi. Syftet med nätverket är att dela erfarenheter, skapa affärer, lära av varandra och att utveckla de kreativa näringarna och uppnå hållbarhetsmålen/Agenda 2030-målen. Utgångspunkten för nätverket är solidarisk samverkan och utbyten mellan stad och land, mellan rika och mindre bemedlade regioner i världen som grund för nya samarbeten och utvecklingsprojekt.

 

Andra musikstäder

Brno, Tjeckien
Gent, Belgien
Hamamatsu, Japan
Varanasi, Indien
Salvador; Brasilien
Kingston, Jamaica
Chennai, Indien
Sevilla, Spanien
Mannheim, Tyskland
Idanha-a-Nova, Portugal

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.