Hon kunde själv inte vara på plats vid prisgalan i Helsingfors den 1 november. Susanna Mälkki befinner sig i Los Angeles inför konserter med LA Phil den 2 till 5 november. På programmet står Felix Mendelssohns En Midsommarnattsdröm.

Prismotivering:
”Susanna Mälkki är en mångsidig och dedikerad maestro med en såväl klassisk som modern repertoar, och hon har skapat sig en alldeles egen väg inom den klassiska musiken. Hon är en dirigent som tillhör dagens världselit.”

Nordiska Rådets musikpris är på 350,000 danska kronor (ca 47,000 Euro, dvs närmare 460,000 svenska kronor).

 

Tack vare sin mångsidighet och breda repertoar har Susanna Mälkki dirigerat såväl symfoniorkestrar, kammarorkestrar och operor som moderna ensembler över hela världen.

Hon har nyligen tillträtt som chefdirigent för Helsingfors stadsorkester, och från hösten 2017 blir hon därtill första gästdirigent för Los Angeles Philharmonic. För närvarande är hon också första gästdirigent för Orquestra Gulbenkian, och tidigare var hon musikalisk ledare för Ensemble intercontemporain.

Innan hon blev dirigent var Mälkki en framgångsrik cellist (bl a i Göteborgs Symfoniker). Hon har tidigare utnämnts till Årets dirigent 2017 av Musical America.

 

Några smakprov på strålande recensioner Susanna Mälkki fått av framstående kritiker i bland annat The Observer och Chicago Tribune:

”Fantastisk, genial, karismatisk…”

”En dirigent som har både en utsökt smak och en fenomenal känsla för kontroll…”

”Mälkki har en ovanlig förmåga att skapa en passande ljudbild oavsett vilket verk hon dirigerar…”

 

Foto: Simon Fowler

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.