För bara några veckor sedan hade Sven-David Sandströms fjärde symfoni (den om fyra Luther-koraler) premiär i Stockholm. Lördagen den 14 oktober är det dags för nästa Sandström-premiär – en kyrkoopera.

– När jag fick librettot slogs jag av texten som är vacker och handlar om kärlek och värme och en önskan om något positivt. Det behöver vi verkligen i dag som världen ser ut, säger Sven-David Sandström.

Det är Piteå Kammaropera som framför Under en kvinnas hjärta, med libretto av Leif Janzon, regi av Mira Bartov och scenografi av Fredrik Glahns. 

Orkestern är Norrbotten NEO som dirigeras av David Björkman.

Första framförandet blir i Norrfjärdens kyrka. Därefter turné till Luleå (17/10), Skellefteå (19/10), Umeå (21/10), Bollstabruk (23/10), Härnösand (25/10) och Sundsvall (26/10).

Leif Jansson, libretto
Mira Bartov, regi

Fyra kvinnliga solister och en änglakör

Under en kvinnas hjärta är en kammaropera med fyra kvinnor i huvudrollerna, plus en änglakör, bestående av fyra unga flickor.

– Tre av karaktärerna bygger på de bibliska Elisabet, Anna och Mirjam (Maria). Den fjärde är en kvinnlig ärkeängel, men handlingen är allmänmänsklig, för varje människa har ju vuxit under en kvinnas hjärta, säger Leif Janzon, som tidigare samarbetat med Sandström i operan Batseba, som sattes upp på Kungl Operan 2008.

– Jag kommer att fokusera mig på de olika faserna i en kvinnas liv. Det handlar om att bära frukt både i bemärkelsen havandeskap och skapande. Men också om sexualiteten och kreativiteten, säger Mira Bartov om regin.

Solister
Tove Dahlberg – Elisabet
Ulrika Tenstam – Anna
Stephanie Lippert – Mirjam
Hege Gustava Tjønn – Gabrielle

Korister
Elsa Rosengren, sopran 1
Kristina Sjöström, sopran 2
Linnea Andreassen, alt 1
Katariina Holma, alt 2

 

Mer om kyrkooperan på Norrlandsmusikens webbplats

 

Foto, titelbild överst: Teresa Lundquist

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.