Fem årstider av Marie Samuelsson sägs vara en både poetisk och elegisk kommentar till Antonio Vivaldis De fyra årstiderna. Ett nytt verk för stråkorkester och violasolist med jordens klimatförändringar och stigande temperaturer i åtanke, där värmeböljor, skyfall och insekter blir fler i Norden, samtidigt som träd och andra växter frodas i varmare och längre säsonger.

Marie Samuelssons Fem årstider integreras med Vivaldis Våren, Sommaren och Hösten, och spelas två gånger under konserten, efter Våren och efter Sommaren. Dikter ur en kommande samling av författaren och journalisten Mimmi Palm – som också svarar för inläsningen – markerar starten på varje ny sats och årstid.

 

Fem årstider är komponerat för stråkorkester med violan och elektroniskt bearbetade ljud i centrum. Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch (bild t h), erfaren barockviolinist från Finland är musikalisk ledare; violasolist är Daniel Eklund.

Musica Vitae har beställt Fem årstider och spelar verket vid tre tillfällen: måndag den 26 juni i Stenbrohult, onsdag 28 juni under Båstads Kammarmusikfestival. Fredag 30 juni görs ett sceniskt framförande med dans i Konserthuset, Växjö, med titeln Seasons/Fem årstider. Koreografen och konstnären Carina Reich låter skådespelaren Björn Johansson Boklund och floristen Åsa Carlsson komplettera och interagera med musiken.

Verket kommer även att spelas under Östersjöfestivalen den 27 augusti i Berwaldhallen.

 

Mer info om framförandena ›

 

Foto, Samuelsson: Josef Doukkali. Foto Kaakinen-Pilch: Heikki Tuuli

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.