I samband med Ungdomskörfestivalen i Örebro den 11-13 maj fick Jonas Östlund ta emot det första stipendiet för körledare som Svenska Kyrkans Unga och Sveriges Kyrkosångsförbund delar ut. Stipendiet är på 7,000 kr.

Och det är inte vilken kyrkomusiker som helst som får utmärkelsen. Jonas Östlund har arbetat som kyrkomusiker i Umeå stadsförsamling i 15 år. Han leder Turbulens, kyrkokören, Oratoriekören samt kompar till två barnkörer. Umeå stadsförsamling är en av de största i Luleå stift.

 

– Med helt vanliga ungdomar går det göra en ungdomskör som vill och kan sjunga klassisk körmusik, säger Jonas Östlund. Det är en ynnest att få jobba med ungdomar som vill hålla på med klassisk musik!

Kören Turbulens startade för drygt tio år sedan. Sedan dess har körens kvalitet successivt höjts och kören har flitigt deltagit i kyrkosångshögtider och körfestivaler över hela Sverige. Kören har ca 25 medlemmar och sjunger det mesta, från gospel till klassisk körmusik.


Varje år sedan 2005 arrangerar Sveriges Kyrkosångsförbund en nationell ungdomskörfestival tillsammans med en lokal församling någonstans i Sverige. Ungdomskörer från hela landet samlas för att sjunga tillsammans och förkovra sig på kyrkomusikens område under en helg. Festivalkören brukar sedan framträda vid en offentlig konsert och en högmässa.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.