HemTonsättareMusikgeniet som bara blev 25 år

Musikgeniet som bara blev 25 år

En av iMusikens favorittonsättare är den numer sällan spelade och sorgligt negligerade Vitèzslava Kaprálová. Hon föddes i Brno i dåvarande Österrike-Ungern den 24 januari 1915; alltså idag för 102 år sedan, och dog i tuberkulos i Montpellier den 16 juni 1940, dit hon flytt. Hon hade då varit gift med tjeckiske författaren Jiří Mucha i två månader.

Vitèzslava Kaprálová har betecknats som den mest betydande kvinnliga kompositören i det tjeckiska musiklivet under 1900-talet. Hade hon fått leva ett normallångt liv, anser många att hon blivit en av de mest betydande tonsättarna i 1900-talets Europa. Stjärndirigenten Rafael Kubelik var en av dem som beundrade hennes musik (och också framförde den).

Vitèzslava började komponera vid nio års ålder (fadern var den tjeckiske kompositören och pianisten Vaclav Kapral och modern var sångerskan Viktorie Uhlirova). Vid 15 års ålder började hon sina studier i komposition och dirigering vid musikkonservatoriet i Brno. Hon fortsatte sina studier i dirigering för bl a Vaclav Talich, Charles Münch och Nadia Boulanger, samt i komposition för Bohuslav Martinů.

Som 22-åring dirigerade hon Tjeckiska Filharmonin och ett år senare, 1938, BBC Symphony Orchestra i sin egen Vojenská symfonieta (’militärsinfonietta’) och fick mycket uppmärksamhet och goda recensioner.

Produktiv
Under de få år Vitèzslava Kaprálová fick verka som kompositör var hon mycket produktiv. Det finns åtminstone 57 kompositioner på hennes verkslista. Allt från solosånger och körstycken till verk för soloinstrument, kammarensemble, kammarorkester och stor orkester.

Här ett musikexempel med Kaprálovás musik – Allegretto energico, första satsen ur Partita för piano och stråkorkester, op. 20: