HemPriser & nomineringarGuldbagge för musik till Sophelikoptern

Guldbagge för musik till Sophelikoptern

Den svart-vita roadmovien Sophelikoptern tog hem en Guldbagge för bästa originalmusik vid filmgalan den 23 januari. Musiken har skrivits av Jan Sandström, kompositör,  professor i musikalisk gestaltning vid Luleå tekniska universitet och ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien. Filmmusiken framförs av NorrlandsOperans Symfoniorkester. Jan Sandström är för övrigt Composer in Residence vid NorrlandsOperan.

I den här trailern får du en även en glimt av musiken (med några Aaron Coplandska vibbar):

 

Den underfundiga filmen Sophelikoptern från 2016 är kanske inte så känd för den stora publiken, men får säkert nya tittare nu. Filmen är regisserad av Jonas Selberg Augustsén, och historien är minst sagt fantastisk:

Någonstans i Sverige lossnar en gigantisk sopcontainer från sin kätting under en helikopter och faller till marken med ett brak. Samtidigt vaknar Enesas mormor med ett ryck och känner plötsligt en enorm saknad efter sitt gamla väggur som lämnades in på reparation för över ett år sen. Hon ringer Enesa som lovar att hämta vägguret hos urmakaren och köra hem det till henne. Enesa hämtar klockan och två dagar senare inleder hon den över 100 mil långa bilresan hem till mormor tillsammans med sin bror Baki och vännen Saska.

Trots det till synes enkla uppdraget så blir det en händelserik resa – de kommer till en älgfarm utan älgar, de stannar vid världens största osthyvel, de hamnar på sjukhus efter en incident med en elpistol och de får se världens tredje största stol gå upp i lågor. Och vad är egentligen en sophelikopter?

 

 

 

 

%d bloggare gillar detta: