Just när det såg som mörkast ut på den svenska dirigenthimlen – där inte minst de svenska, kvinnliga dirigenterna så gott som samfällt negligerats av svenska orkestrar – kommer det överraskande budet att Marie Rosenmir ska dirigera Kungl Filharmonikerna vid 2016 års Nobelprisutdelning.

Ceremonin i Stockholms konserthus direktsänds i SVT kl 16.30 den 10 december.

Förra året var Anna-Maria Helsing dirigent vid samma tillfälle.

 

Marie Rosenmir har en gedigen musikgrund att stå på. Hon har en bakgrund som pianist, organist och sångerska med en diplomexamen från Högskolan för Musik och Teater i Göteborg samt en masterutbildning från Operahögskolan i Stockholm. Hon debuterade som dirigent vid tjugotvå års ålder (1995). 2006 vann hon Svenska Dirigentpriset.

Därefter har Marie Rosenmir dirigerat de flesta svenska orkestrar. I våras blev hon känd för en betydligt större allmänhet genom att medverka i en reklamfilm för personbilstillverkaren Volvo.
Filmen kan ses här ›

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.