Klara Stirner, 23, var en av deltagarna i ’Dirigent’, Kultur i Västs dirigentkurs för tjejer. 2015 vann projektet Dirigent Västra Götalandsregionens jämställdhetspris.

Nu går prispengarna tillbaka till just – Klara Stirner. Hon sjunger jazz, spelar trummor och piano och studerar dirigering och komposition. Hon är även violinist och tonsättare och har fått i uppdrag att skriva ett stycke för sinfonietta. Verket ska också användas i nästa omgång av dirigentkursen.

– Det här känns som ett klockrent sätt att använda prispengarna på. Deltagarna i Dirigent har efterfrågat repertoar av kvinnliga tonsättare. Här erbjuder vi deltagarna i nästa kursomgång att arbeta med helt ny musik, där de också har möjlighet att ställa frågor till komponisten. Samtidigt lyfter vi en av våra tidigare deltagare, säger Anette Andersson Huber, producent för Dirigent.

Klara Stirner från Göteborg, men boende i Stockholm, får uppdraget att skriva ett stycke för sinfonietta på ungefär sex minuter. Hon debuterade redan som 19-åring då hennes verk The Sea framfördes av Gävle Symfoniorkester. Debuten hyllades, bland annat av kompositören Mattias Lysell, som beskriver Klara Stirner som en mycket begåvad ung kompositör med ett starkt och eget uttryck.

Musikaliska inspirationskällor för Klara Stirner är bland andra den franska kvinnliga kompositören Germaine Tailleferre och jazzpianisten Brad Mehldau.

– Jag har alltid inspirerats av naturen och havet. Det är viktigt för mig. Men mitt signum är att skriva organiskt, i ett flöde, utan för mycket upprepningar, säger Klara Stirner

 

Klara Stirners verk ska vara färdigt i juni 2017. Prissumman som används till beställningsverket är 25,000 kr.

 

Lyssna på Klara Stirners The Sea
(30 sek in på länken)

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.