Det har länge betraktats som en naturlag att Kompositören ska vara ensam i sitt skapande. Det manliga geniet. Man ska svettas och våndas, kämpa för sig själv och armbåga sig fram eftersom konkurrensen är så hård.

Men den synen vill inte unga, kvinnliga kompositörer ärva. I nätverket Konstmusiksystrar resonerar man tvärtom och vill i gemenskap öppna upp för kreativitet och nya uttryck. Konstmusiksystrar har skapat ett sammanhang där de bekräftar och stöttar varandra, istället för att vara hårt dömande konkurrenter. Konstmusiksystrar är ett nätverk för kompositörer och ljudkonstnärer inom konstmusik som definierar sig som kvinnor eller transpersoner och som är i början av sitt skapande.

– Det är skönt att för en gångs skull få känna att det finns ett rum där vi i första hand är kompositörer och konstnärer, där vi är skapande individer – istället för att definieras som icke-män, kommenterar nätverket sin egen position.

malvakvartettenNu ställer Konstmusiksystrar till med egen konsert.
Malvakvartetten, med Linnea Hällqvist, violin, Knapp Brita Pettersson, violin, Maria Jonsson, viola, Maja Molander, cello, framför fem nya verk för stråkkvartett skrivna av medlemmar i nätverket.

De unga kompositörer som spelas är
Madeleine Jonsson Gille – Mandariner
Ia Erlandsson – Stråkkvartett
Rosanna Gunnarsson – SPIN
Frida Johansson – Medmänniska
Lo Kristenson – Omstråk / Motstråk

 

Tid och plats: Söndag 27 november kl 19:30. Kulturhuset Midsommargården, Telefonplan, Stockholm

Konserten görs i samarbete med Midsommargården och Samtida Musik.
Fri entré!

 

Till Konstmusiksystrars webbplats

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.