Generöst mycket ny musik utmärker festivalen Svensk Musikvår, som 2024 är tillbaka i sin nionde upplaga. Fri entré till de flesta konserterna är också något som hör till festivalens signum. Så den som vill få en uppfattning om dagens konstmusik har under tio dagar gott om tillfällen att lyssna in hur den klingar.

Huvudman för Svensk Musikvår är den eminenta ensemblen Stockholms Saxofonkvartett. Eldsjäl och konstnärlig ledare sedan starten 2016 är kvartettens altsaxofonist Jörgen Pettersson. Bakom sig har festivalen finansiell stöttning av en lång rad organisationer och verksamheter *).

Konsertscener är Berwaldhallen, Storkyrkan, Stockholms konserthus, Tyska kyrkan, Aliasteatern, Ersta kyrka, Kungl Musikhögskolan, Musikaliska, Marabouparken i Sundbyberg och Narva Boxningsklubb.

Tonsättarprofilen

Festivalens tonsättarprofil 2024 är Henrik Strindberg. Under fem decennier har han varit ett tongivande namn i svenskt musikliv. Hans karriär sträcker sig från 1970-talets progressiva musikrörelse i Ragnarök, via arbete i Paris, intensivt komponerande samt uppdrag som pedagog och kompositionslärare. Många av hans verk är utgivna på cd och spelas såväl i Sverige som internationellt. Strindberg har erhållit Christ Johnson-priset 2007 för orkesterverket Neptuni åkrar, Hilding Rosenberg-priset 2008 samt en delad Grammis 2010 för Tidslinje.

Toppensembler gör musiken

Flera av landets etablerade nutida musikensembler och körer framför den nya musiken: KammarensembleN, Stockholms Saxofonkvartett, Sonanza, Radiokören, ensemble neo, Lipparella, Vokalharmonin och Gustaf Sjökvists Kammarkör.


Under festivalen presenteras även nya spännande ensembler, musiker och tonsättare, som den nybildade kammarmusikensemblen Getögon, tonsättaren Mattias Hållsten samt en rad kompositions- och instrumentalstudenter under en heldag på Kungliga Musikhögskolan.

I samarbete med Samtida Musik arrangeras också ett internationellt gästbesök av Zöllner-Roche Duo, två toppmusiker som på klarinett och ackordeon framför svensk och internationell musik skriven direkt för ensemblen.

Musik av 45 kompositörer
PeterAblinger
Paulaaf Malmborg Ward
Anton Alfvén
DanielBorgegård Älgå
NiklasBreman
VilhelmBromander
LarsBröndum
BrittaByström
ZachariasEhnvall
MyEklund
Hans-OlaEricsson
DrorFeiler
YlvaFred
PerGärdin
EduHaubensak
CiáranHayes
FredrikHedelin
KimHedås
JennyHettne
MattiasHållsten
Thomas Jennefelt
Lina Järnegård
Tove Kättström
ChrichanLarsson
MariaLithell Flyg
Torbjörn Lundquist
ChrisMoriarty
IvoNilsson
KentOlofsson
MaurizioPisati
Martin Rane Bauck
KarinRehnqvist
David Riebe
DianaRotaru
Marie Samuelsson
Sven-DavidSandström
JonatanSersam
YlvaSkog
AgnetaSköld
HenrikStrindberg
JohanSvensson
LeileiTian
Jörg Widmann
JulieZhu
DjuroZivkovic*) Kulturrådet, Stockholms stad, Region Stockholm, Kungl. Musikaliska Akademien, Föreningen Svenska Tonsättare (FST), Konserthuset Stockholm, Saltöstiftelsen, Samtida Musik, Musik i Marabouparken, Stockholms domkyrkoförsamling, Tyska kyrkan, Aliasteatern, Kungl. Musikhögskolan, Ersta kyrka och kulturscen, Marabouparkens konsthall, Narva Boxningsklubb, Musikaliska kvarteret, Helge Ax:son Johnsons stiftelse, Stockholms Musikpedagogiska Institut (SMI), Swiss Arts Council Pro Helvetia, Sveriges Radio.

Bilden överst: illustration av Jenny Soep, montage iMusiken

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.