Svenska Akademien är en av de fem kungliga akademier som sedan 2016 samarbetar i Bernadotteprogrammet*. Även Svenska Akademien har sin litterära stipendiat med nära anknytning till musiken, poeten Jonas Gren.
Övriga musikstipendiater 2024 presenteras här ›

Jonas Gren debuterade 2014 och har hittills publicerat fem diktsamlingar, däribland Antropocen, Lantmäteriet och Dälden, där de blommar. Han skriver också om litteratur och klimatfrågor för bland annat Dagens Nyheter. Med sitt intresse för ekologi och miljöfrågor har han utvecklat den svenska naturlyriken. I romanen Kromosomparken (2022) skildrar han en framtida värld påverkad av klimatförändringar och arbetet med att bromsa dem.

Han samarbetar sedan en tid nära med tonsättaren Maria Lithell Flyg, något som hösten 2023 tog gestalt i AntropocenJag är unik och spelar ingen roll. Nu är samarbetet igång med både dikten och operalibrettot Turs.

Turs – en opera i vardande

Jonas Gren får Bernadotte-stipendiet för Turs. Det är ett tudelat projekt som dels består av en diktberättelse, dels ett operalibretto i samarbete med tonsättaren Maria Lithell Flyg.

Turs utgår från den nordiska mytologins jätte som här får symbolisera både den energi som kan utvinnas ur naturen och de katastrofer som följer när Turs vaknar och slår tillbaka med stormar och skyfall.

Genom sin samtidsförankring, bredd och djärvhet är detta ett projekt som passar särdeles väl in i Bernadotteprogrammet, menar Svenska Akademien.


*) Kungl. Musikaliska Akademien, Kungl. Akademien för de fria konsterna, Kungl. Vitterhetsakademien, Svenska Akademien och Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.