Med anledning av 100-årsminnet av poeten Dan Anderssons död (2020) skrev Anders Emilsson (kompositör) och Daniel Viklund (librettist) operan Vildmarkspoeten som är en dramatisering av skaldens liv. 

Det är en opera i två akter som skildrar poetens liv i scener från studierna på Brunnsviks folkhögskola, hemmet i Gonäs, Ludvika som nygift och fram till döden, endast 32 år gammal, på ett hotellrum i Stockholm. (Firman Desinfektionsanstalten Cyan hade rökt med vätecyanid mot vägglöss i detta rum på Hotell Hellman.)

Vildmarkspoeten hade premiär 2021, mitt under pandemirestriktionerna. I midsommarhelgen 2023 (24 och 25 juni) sätter man upp operan för andra gången. Lokalen är Musik i Ladan, dvs Skifsladan i Uppsälje, Dala-Järna. Här har man gett sommarföreställningar i mer än 20 år, allt initierat av festivalens grundare och konstnärlige ledare, Anders Emilsson.
 

Huvudrollen som Dan  Andersson sjungs av mångsidige Jon Nilsson, tenoren som förutom operasolist är spelman och utbildad kammarmusiker vid Edsbergs Musikinstitut. Jon kommer i rollen att få spela på Dan Anderssons egen fiol. Dan Andersson-museet i Ludvika har ställt instrumentet till dessa operaföreställningarnas förfogande.

Linnéa Törnqvist.

Makan Olga spelas av sopranen Linnéa Törnqvist.
I övriga roller: 
Märta & Karin – Agnes Auersopran
Olga & Vendla – Linnéa Törnqvistsopran
Valle & Poliskonstapel – Daniel Viklundbaryton

Dirigent är Cathrine Winnes och för regi/scenografi svarar Anna Eiding.

Dan Anderssons fiol

Bilden överst: Jon Nilsson och Agnes Auer.
Foto: Emelie Eiding.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.