Northern Choir Conducting Competition (NCCC) är en kördirigeringstävling som anordnas vart tredje år i Danmark, detta år i Svendborg på södra Fyn. 12-14 juni genomfördes tävlingen för tredje gången. 50 kördirigenter från hela Europa hade anmält sig genom att sända in demo-videor. 18 unga dirigenter togs ut för finalen i Svendborg, där de fick tävlingsdirigera i tre omgångar.

Vinnarna. Fr v James Potter, Martin Hellberg, Anastasija Kildiša.

Framför sig hade kördirigenterna en semiprofessionell kör (Den Fynske Kammerkor), en ungdomskör (SNUK) och den professionella kören DR Vokalensemble. Den avslutande finalkonserten med finalisterna Anastasija Kildiša från Lettland, James Potter från England och Martin Hellberg från Sverige, genomfördes med DR Vokalensemble.

Anastasija Kildiša tog förstapriset. Martin Hellberg och James Potter delade på andrapriset.

Tävlingsjury

Juryn bestod av kördirigenterna Alice Granum (DK), Michael Emery (UK), Stefan Parkman (S), Ralf Sochazewsky (D). Rikke Lender (DK) representerade DR Vokalensemble och juryordförande var Povl Christian Balslev (DK), organist och kompositör.

Martin Hellberg

Född 2000. Nyexaminerad på KMH i kördirigering (under prof Mats Nilsson). Grundare och dirigent för manskören Sönerna: Korist och assisterande dirigent för S:t Jacobs Kammarkör, Stockholm.

Martin Hellberg dirigerar DR Vokalensemble.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.