Förra året fick fyra ensembler fortbildningsstipendier i ensemblespel. 2023 är ensemblerna som för stipendier dubbelt så många – med många inblandade musiker, 49 stycken.

Det är Kungl Musikaliska Akademien som årligen utlyser den här möjligheten i ensemblespel.

Årets stipendier tilldelas åtta ensembler: BrassUnit, Duo Julia & Theo, Skallsjö Sommarorkester, BEQ (Bokros Electric Quartet), Johannes Gammelgaard Kvartett, Mappe3, Klyv-Olle Trio och Woodlands+Bäckafall.

Etablerade ensembler inom klassisk musik, folkmusik och jazz (där ingen medlem är äldre än 39 år) kan söka stipendiet som möjliggör fortbildning och utveckling. Akademiens stipendienämnd utser vilka av de sökande ensemblerna som kommer i fråga för stipendiet.

Klassisk musik

BrassUnit består av unga musiker från södra och västra Sverige:
Oskar Back, trumpet, Lukas Hjortlinger, trumpet, Olof Rolandsson, horn, Markus Paulsons Johansson, trombon och Johan Lundborg, tuba. De studerar på musikhögskolor i Malmö, Göteborg och Hannover. Medlemmarna träffades via en helgkurs i Vänersborg för unga musiker och har sedan dess hållit kontakten och blivit goda vänner. Kvintetten samarbetar aktivt med kompositörer för att vidga repertoaren för brasskvintett. BrassUnit bildades hösten 2020. Idag är BrassUnit en etablerad kvintett som flitigt spelar på kammarmusikscener och i kyrkor runt om i Sverige.

Duo Julia & Theo har snabbt blivit en av Sveriges mest efterfrågade och intressanta unga duos.
Theo Hillborg, saxofon, och Julia Isaksson, piano, började spela tillsammans 2017 under sin studietid på Royal Academy of Music i London. 2021 vann duon första pris i kammarmusikbiennalen Ung & Lovande. Förstapriset innebar en landsomfattande turné och under hösten 2022 har de haft över 29 konserter runtom i Sverige.

Skallsjö Sommarorkester grundades 2013 med målet att skapa en mötesplats där musikerna får skapa musik på egna villkor och där alla ska känna sig välkomna i publiken, oberoende av bakgrund och musikalisk vana. Sedan starten har orkestern gjort en årlig sommarturné och mindre projekt och samarbeten under terminerna. 2021 startade orkestern sin egen Kammarmusikfestival – Evolution Music Festival – som äger rum i huvudsak på Karlsrogården utanför Vänersborg i juli varje år.
Orkestern består av: Carl Vallin, Lisa Chenevier, Erik Wallin, Alex Chojecki, Clara Lindström, Lovisa Hagman, Isabel Godau, Gabriel Coxner, Sara Felicia Nyman Stjärnskog, Olivia Høilund Carlsen Ruud, Victoria Lindström, Oskar Longyka (violin), Vidar Andersson Meilink, Ragnhild Kvist, Kate deCampos, Oscar Edin, Pascal Armini (viola), Hillevi Klingberg, Oskar Valeberg, Kristian Chojecki, Åse-Maria Bygland Larsen (cello) och Sverker Rundqvist, Loke Underdal, Adrian Eriksson (bas)

Jazz

BEQ är bandet som spelar Andreas Bokros originalmusik. Musiken är inspirerad av klassiska fusionband från 70- och 80-talet men når ett eget och modernt sound genom utforskande av kompositionskoncept och blandningar av speltekniker, genrer och musikaliska element. BEQ skapar musik där det skrivna och arrangerade möter det öppna och improviserade.
Bandet består av Andreas Bokros, elgitarr, Albin Andersson, bas, Christoffer Hedén, trummor och Adam Sass, synth, trumpet, efx.

Johannes Gammelgaard Kvartett startades av den danska saxofonisten och kompositören Johannes Gammelgaard som sedan 2017 är bosatt i Stockholm. Med en ambition att blanda sina egna musikaliska rötter med intryck från den svenska och amerikanska jazzscenen har han format sin kvartett i sällskap med Karl Wallmyr, trumpet, Mauritz Agnas, kontrabas och Arild Wahl, trummor.

Mappe3 har fokus på att ge stor konstnärlig frihet och plats till musikerna att uttrycka sin röst, och att ta beslut som musikern känner gynnar musiken bäst i det ögonblicket. Den skrivna musiken tar dels sitt uttryck från jazzens 60-tal och den frigörelse som hände då, men har också stark anknytning till den svenska jazzhistorien och det nordiska soundet.
Bandet består av Martin Jäderberg, saxofon, Maria Dahlin, trummor och Nils Kristensson, bas.

Folkmusik

Klyv-Olle Trio spelar traditionell nordisk folkmusik på traditionell jazzsättning. Blandningen av jazz och folkmusik har bearbetats i Västerbottens inland mellan fläskpannkaka och traktorturer.
Trion består av Olov Lindroth, piano, Simon Albertsen, trummor och Egil Kalman, kontrabas.

Woodlands+Bäckafall är en ’powerkvartett’ som slår ihop svensk midsommar med den irländska puben. Skapat av två etablerade duos inom svensk och keltisk folkkultur tar de sig an den traditionella låtskatten från Skottland och Sverige och utmanar den på harpa, gitarr, fiol, nyckelharpa och sång. 
Kvartetten består av Kristina Leesik, fiol, sång, Justyna Krzyżanowska, harpa, sång, Fredy Samuel Lundh, nyckelharpa och Hampus Grönberg, gitarr.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.