En försynt donator, Bo Bringborn i Nyköping, avled 2009 och skrev i sitt testamente att på det elfte året efter hans död skulle ett musikpris årligen delas ut under tio år. Detta är alltså Bo Bringborns minnespris för individuell skaparkraft som första gången delades ut 2020.

I juni 2023 tillföll det barockcellisten Mime Brinkmann och saxofonisten Jörgen Pettersson. Prissumman är 125,000 kr till vardera.

Kommunikativ glädje

Om Mime Brinkmann sägs:
– Med kunnande, kommunikativ glädje och en omsorg som tycks gälla varje enskild ton tar hon sig an musiken, oavsett om hon spelar på barockcello eller viola da gamba och oavsett om hon framträder ensam eller som medlem i en av de många svenska och internationella ensembler hon regelbundet arbetar med.

Unik förmåga att genomföra visioner

Om Jörgen Pettersson sägs:
– För att genom idoghet, entusiasm och smittande glädje befrämja vårt musikliv. Med en saxofon i ena handen, med en mikrofon i den andra och med sin unika förmåga att genomföra sina visioner tillför Jörgen Pettersson oskattbara värden till såväl utövare som till publiken. Allt detta gör han i sina många roller: som del av Stockholms Saxofonkvartett, som festivalledare för Svensk Musikvår – samt på och utanför scenen.


Bo Bringborns stiftelse förvaltas av SEB. I juryn ingår f d filharmonikern Peter Eriksson, sångerskan Sanna Gibbs, Sveriges Radio-medarbetaren Sara Norling, tonsättaren Carl Unander-Scharin som Kungl Musikaliska akademiens ständige sekreterare Fredrik Wetterqvist.

Tidigare pristagare

2020 – Ulla Magnusson & Rooney Magnusson + Magnus Kjellson
2021 – Peter Pontvik + Ane Brun
2022 – Den Andra Operan (Ditte Hammar, Bente Rolandsdotter, Hanna Fritzon) + Leif Stinnerbom, Magnus Stinnerbom, Sophia Stinnerbom


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.