En av de mer framgångsrika satsningarna på Operan vid Gustav Adolfs torg i Stockholm har varit att presentera kortoperor av samtida tonsättare en och samma kväll.

Den 4 juni är det premiärdags för årets upplaga, den fjärde. Tre enaktare på cirka 20 minuter, där morgondagens operatonsättare får testa sina idéer. 2023 års tonsättare är Christofer Elgh (f. 1969), Kristina Forsman (f. 1970) och Martin Virin (f. 1975) med kortoperorna AdaMorfar, kom ut + Bagatelle.

Föreställningarna ges den 4, 7, 9, 11 och 13 juni i Operans Rotundan med solister från Kungliga Operans kör samt musiker ur Hovkapellet.

Ada (av Christofer Elgh, libretto av Sigrid Herrault) är berättelsen om det visionära matematiksnillet Ada Lovelace och hennes komplicerade förhållande till sina föräldrar, den ärkeromantiske författaren Lord Byron och hans mer sansade fru. 

Morfar, kom ut (av Kristina Forsman, libretto av Ann-Sofie Bárány) är en komedi om kärlek sent i livet och ärlighet mellan generationer. 

Bagatelle (av Martin Virin) skildrar det kaotiska efterspelet till det amerikanska presidentvalet 2020 ur en tv-tittande kvinnas och hennes 17-åriga dotters perspektiv.
LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.