Hon blev bara 25 år, tjeckiska Vítězslava Kapralova, född i Brno. En av 1900-talets största tonsättartalanger (som även var pianist och dirigent). Hon utbildades av och stod Bohuslav Martinů nära. Hon flydde undan nazisterna 1940 till Montpellier i Frankrike, men dog samma år. Nygift.

Matilda Lindholm

Hennes sista pianoverk Dubnová Preludia op. 13 för solopiano kan höras i kammarmusikserien Musik på Udden (Valdemarsudde, Stockholm) den 22 mars. Det är en sällsynthet att Kapralovas musik framförs, inte bara i Sverige.

Men här kommer hennes pianostycke att spelas av pianisten Matilda Lindholm i en konsert som har titeln Kvinnliga pionjärer – visionära landskap.

Konserten innehåller både musik och recitation, som brukligt i den här serien. Det blir även musik av Elfrida Andrée (På vattnet), Ethel Smyth (Minuet i a-moll ur 4 danser för piano), Melanie Bonis (Melisande och Salome ur Cinque pieces pour piano), Valborg Aulin (Romanza ur 7 stycken för solopiano), Nadia Boulanger (Vers la vie nouvelle) samt musik av hennes syster Lili Boulanger (Trois morceaux pour piano).

För recitationer med texter av Anna Boberg, Eva Bonnier och texter om Ellen Trotzig svarar skådespelaren Irene Lindh.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.