Konstnärlige ledaren Jörgen Pettersson

Sedan nystarten 2016 har musikfestivalen för nutida konstmusik – Svensk musikvår – blivit väletablerad och har intagit en viktig position i det stockholmska musiklivet. Med mängder av fria konserter har ny musik kunnat presenteras för en bred publik.

Framgången bygger på ett entusiastiskt musikergäng kring den konstnärlige ledaren, saxofonisten Jörgen Pettersson, som även är primus motor i Stockholms Saxofonkvartett.

Tonsättarparad den 17 – 26 mars

Här följer en text med översikt av alla de utförare och tonsättare som förekommer under 2023 års tio dagar långa version av Svensk musikvår. Totalt ett 150-tal namn som kan sägas spegla det aktuella i den nutida musiken.

17 mars

Festivalen startar på Södra Latin den 17 mars med tre musiker ur ensemble recherche: Melise Mellinger, violin, Sofia von Atzingen, viola, och Åsa Åkerberg, cello. Musik av Tebogo Monnakgotla, Kristine Tjøgersen (NOR) och Helmut Lachenmann (GER).

18 mars

Den 18 mars blir det framföranden på Aliasteatern med Sören Hermansson, horn, Jörgen Petterson, sazofon och Jonny Axelsson, slagverk, samt flöjtisterna i 40f: Ann Elkjär, Jill Widén, Åsa Karlberg och Anna Svensdotter. Med verk av Per Mårtensson, Joakim Sandgren och ett uruppförande av André Chini (Rainbow Warrior). Dessutom musik av Paulina Sundin och Ylva Q. Arkvik, Ida Lundén, Magnus Bunnskog, Marsel Nichan (uruppförande av hans Synapses), Lotta Wennäkoski (FIN) och Malin Bång.

19 mars

Söndagen den 19 mars presenteras i Storkyrkan tonsättaren Carl Unander-Scharin med flera verk. Bland annat uruppförande av hans Suite processions från 2021 med både kör, orgel, solist och dansare; Stockholms domkyrkokör under ledning av Johan Hammarström, Mattias Wager och Johannes Skoog, orgel, Jakob Högström, baryton, Anna Lindal, violin, Åsa Unander-Scharin, koreografi och dans samt Arina Trostyanetskaya, dans.

20 mars

Den 20 mars blir det plats för den elektroniska musiken på MDT Moderna Dansteatern. Verk av Mattias Josefson, Brenda El Rayes, Iréne Moneeo, Mats Erlandsson, Mari Kretz och Susanne Skog. Det blir även utdelning av FST:s nyinstiftade Elektronmusikpris.

21 mars

På Fylkingen blir det den 21 mars liveelektronik med musik av Hara Alonso, Leo Correira de Verdier, David Granström och Paul Pignon (GBR).

22 mars

På onsdagen den 22 mars flyttar festivalen till Stockholms konserthus och Berwaldhallen. i konserthuset blir det musik framförd av UmeDuo (Erika Öhman, slagverk och Karolina Öhman, cello) av tonsättarna Rei Munakata, Ricardo Eizirik (BRA), Madeleine Isaksson och Paula af Malmborg Ward. På kvällen framträder KammarensembleN under ledning av Bobby Collins med verk av Alex Shapiro (USA), Sarah Bassingthwaighte (USA), Ryan M. Hare (USA), Marie Samuelsson, Ivo Nilsson och Anders Hultqvist.

Och i Berwaldhallen blir det en workshop med anledning av György Ligetis (HUN) hundraårsjubileum. Det blir fokus på körverken Lux aeterna och Drei Hölderlin-Phantasien med Radiokören och chefsdirigenten Kaspars Putniņš. Tonsättaren och pedagogen Per Mårtensson ger en inblick i Ligetis kompositionsteknik.

23 mars

Den 23 mars ställer den polska ensemblen Kwartludium upp i Olympiateatern. Musik av Marsel Nichan, Martyna Kosecka (POL) – uruppförande av monolith|transparence – och Henrik Denerin.

Kwartludiums musiker är Piotr Nowicki, piano, Paweł Nowicki, slagverk, Dagna Sadkowska, violin, och Michał Górczyński, klarinett.

I Berwaldhallen kl 18 blir det mer Ligeti. Radiokören med Kaspars Putniņš framför då två hans verk plus Lars Johan-Werle, Lars Edlund och Esa-Pekka Salonen. Fredrik Ullén medverkar på piano och Etienne Glaser är recitatör.

Senare i Berwaldhallen den 23 mars blir det plats för Stockholms Saxofonkvartett (Mathias Karlsen Björnstad, sopransaxofon, Jörgen Pettersson, altsaxofon, Theo Hillborg, tenorsaxofon, Linn Persson, barytonsaxofon) tillsammans med mezzosopranen Linnéa Andreassen i konserten Mina drömmar okända stationer, där konserttiteln är hämtad från Thomas Lindahls verk från 2021. Dessutom musik av Anders Hillborg och Aftab Darvishi (IRN).

24 mars

Fredagen den 24 mars blir det fyra konserter på KMH, Kungl Musikhögskolan. Lunchkonsert med bl a musiker ur Sonanza som framför verk av Francesco Antonio Uttini, Daniel Nelson, Andrea Tarrodi, Gustavo Thomas och Gunnar Bucht (uruppförande av hans Stråkkvartett nr 6).

Kl 16 presenteras en Klingande akademi med Gunnar Bucht, med uruppförande av hans Dialog (från 2022), musik ur Concerto de Marle och ur Buchts Stråkkvartett nr 6.
Gunnar Bucht deltar i samtalen, där tonsättaren Hans Gefors är moderator. Medverkande musiker är Jörgen Pettersson, saxofon, Cecilia Gelland, viola, Håkan Dahlén, orgel, samt stråkmusikerna Jonna Simonsson och Josef Andersson, violin, Ludvig Dahlström, viola, och Lavinia Scarpelli, cello.

Kl 18 blir det uruppförande av Encore av Stefan Levin samt musik av Nora Pollak, György Ligeti (HUN), Markus Almqvist, Johan Helmich Roman och Marika Markström. Musik fråm 1727 och 2023 presenteras av Emilie Pfeil, Jennie Ollikainen och Louise Rosenholm, violin samt av Dan Laurin, blockflöjt och Anna Paradiso, cembalo.

Kl 19.30 en konsert med verk av William Sundman Sääf, Tor Aulin, Armand van Wijck, Luka Aron, Casper Vikström, Andrea Tarrodi, Joel Janson och Strängt Förbjudet (!).

25 mars

Norrbotten Neo (med Rei Munakata som dirigent) ger en konsert i Historiska museet, Musik i natten – trots att konserttiden är kl 14. Titeln tas från Karin Rehnqvists verk från 2021. Dessutom musik av Madeleine Isaksson (FRA/SWE), Malin Bång, Johan Svensson, Mikael Edlund, och Zacharias Ehnvall.

I Marabouparken, Sundbyberg, ges konserten Dådkraft och hjältemod, med 15 musiker ur Arméns musikkår med Staffan Mårtensson som dirigent. De framför verk av Albert Schnelzer, Andrea Tarrodi och Mikael Edlund.

Senare på kvällen ges här en körkonsert med Gustaf Sjökvists kammarkör under ledning av Florian Benfer och med Lina Hägerström Kindblad som solist. Musik av Catharina Palmér, Miklós Maros, Cecilia Franke och ett uruppförande av Henrik Strindberg (Rosenfingrad; fragment ur Odysséen).

26 mars

Avslutningsdagen för Svensk musikvår söndagen den 26 mars inleds i Gustav Vasa kyrka med titeln Concerto del Marle, dvs Gunnar Buchts stycke från 1998/2022. Dessutom musik av Fredrik Högberg, Peter Lyne (GBR), Margareta Hallin och Jörgen Häll. Allt framfört av Håkan Dahlén, orgel, och Cecilia Gelland, violin och viola.

Musikaliska blir det kl 17 Great Saxess med den slovenska saxofonkvartetten 4Saxess. Verk av Paula af Malmborg Ward, Henrik Strindberg, Nenad Firšt (SVN), Urška Pompe (SVN) och Igor Lunder (SRB).

Marie Samuelssons nya verk för kör, En ängel skjuter ifrån, får sitt uruppförande på Musikaliska kl 18.30 av vokalensemblen VoNo, med Lone Larsen som dirigent. Dessutom Crossroads från 2022 av Ann-Sofi Söderqvist samt Dialogo 1 av Daniel Börtz. Medverkande musiker är Mattias Rodrick, cello, och Georg Öquist, piano.

Mer info och detaljer

finns på Svensk musikvårs webbplats


Bilden överst: illustration av Jenny SoepLÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.