Gaspare Spontini, 1774–1851

1823 hade operan Vestalen av italienske kompositören Gaspare Spontini premiär på Kungliga Operan i Stockholm. Nu är det möjligt att i Stockholm upptäcka denna pärla efter 200 år. Operan framförs på Teater Tribunalen i Stockholm av det fria operakompaniet Kamraterna och seplas fram till den 23 mars.

Vestalen uruppfördes med sina tre akter i Paris 1807. Starkt uppskattad, vilket gjorde Spontini till en omtalad tonsättare. Vestalen sägs också ha varit en av Ludwig van Beethovens favoritoperor.

Medverkande 2023

Sångare i operakompaniets föreställning är Elsa Ridderstedt, Susanna Stern, Pär Lindskog, Wiktor Sundqvist och Dan Turdén.

Musikerensemblen med fem musiker leds av Anna Christensson, som också gjort de musikaliska arrangemangen för den här uppsättningen.

Konstnärlig ledare är Helena de Waal. Regi: Aurelia Le Huche. För scenografi och kostym svarar Marcus Olson och Elias Nyström, för ljud och ljusdesign Niclas Anderstedt Lindgren. Producent är Daniel Szpigler.

En skattkista av existentiella frågor

Vestalen utspelar sig ursprungligen i antikens Rom och handlar om den unga kvinnan Julia, som av Roms makthavare utsetts till vestal; en högt uppsatt prästinna med ett ärofyllt uppdrag som, om hon misslyckas med det, sätter hela samhällets fortlevnad på spel enligt rådande trosuppfattningar. Som vestal måste Julia avge kyskhetslöfte, vilket, när hennes älskade Licinius återvänder hem från kriget och vill att de ska rymma tillsammans, blir till ett livshotande dilemma.

– För mig är verket en skattkista full av existentiella frågor om vad det innebär att vara en social varelse i en orolig samtid. Musiken är i mina öron fantastiskt vacker, medryckande och dramatiskt effektfulll, säger regissören Aurelia Le Huche.

Operan är skriven under upplysningstiden då människors uppfattning av världen förändrades dramatiskt, något som på flera sätt sker även i vår samtid. Genom att ta avstamp i den oro som uppstår i brytpunkten mellan gammalt och nytt berättar operakompaniet Kamraterna en historia om kampen om olika föreställningsvärldar och sanningar; befrielse eller förslavning?


Biljetter och mer information finns på kamraterna.com


Bilden överst: Den franska operasångerskan Caroline Branchu som den unga vestalen Julia vid föreställningarna i Paris, 1807


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.