Idag, den 16 februari 2023, är det tio år sedan Eric Ericson avled, i en ålder av drygt 94 år. Sveriges ojämförligt främste körledare vars namn och körgärningar spreds över en hel värld. Tusentals körsångare har fått ta del av hans luftiga, flygande dirigentrörelser och hans vänliga instruktioner.

Några lyckliga har fått dela musikantiska repetitionstimmar med denne körmästare – i Kammarkören/Eric Ericsons Kammarkör, Orphei Drängar, Musikhögskolans kammarkör.

Dokumenterad med webbplats

Till hans sista födelsedag den 26 oktober 2012 gjorde jag (Per-Åke Byström) en enkel webbplats med allehanda data om Eric Ericsons körgärning. Anledningen? Det fanns så litet dokumenterat på nätet om denne svenske mästerdirigent. Det blev eric-ericson.se ›

Eric fick se webbplatsen En körmusikens mästare på sin födelsedag i oktober 2012. Han var förundrad, men glad över att allt detta var samlat och nåbart för fler.
– Det var som värst, var Erics kommentar.

Den 16 mars 2013 var begravningsgudstjänsten i Storkyrkan, Stockholm. Fullproppat, med kör- och musikmänniskor från alla håll och genrer, som satt tätt, tätt i kyrkbänkarna.

Eric Ericsons Kammarkör, OD och Anders Bondeman vid orgeln medverkade, den senare med mästerliga improvisationer.

Och aldrig tidigare hade hörts en så bedövande stark och mäktig psalmsång under dessa gotiska valv.


Bilden överst: Eric Ericson, 1996.
LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.