Senaste upplagan av Sveriges Ungdomskör. I februari 2024 var de på turné i Japan.

Sveriges Ungdomskör – som brukar kallas ungdomslandslaget i körsång – är en riksomfattande spetskompetensutbildning i körsång för sångare i åldrarna 16-25 år. Kören bedrivs i projektform av barn- och ungdomskörsorganisationen UNGiKÖR genom stöd av Kulturrådet.

Efter sommaren 2024 träder Florian Benfer in som dirigent och konstnärlig ledare.

Till Sveriges Ungdomskör anlitas välrenommerade dirigenter för tre år i taget. I juni 2024 gör nuvarande dirigent Maria Goundorina sin sista produktion med Sveriges Ungdomskör. Det blir i Helsingborg och avslutar hennes projektperiod, som påbörjades i juli 2021.

Erfaren dirigent, sångare och organist …

Florian Benfer (f. 1984) är en mångsidig musiker och verksam som dirigent, sångare och organist. Han växte upp i Verden (norra Tyskland) och kom till Sverige som student i kördirigering vid KMH. Idag är han konstnärlig ledare och dirigent för Gustaf Sjökvists Kammarkör och ensemblen ARTON. Från 2014 till 2020 ledde han Tysklands ungdomskammarkör. Som gästdirigent har han under många år arbetat med Eric Ericsons kammarkör och flera körer och orkestrar både i Sverige och utomlands.

… och pedagog

Att undervisa är en annan av Florian Benfers passioner. Som universitetslektor vid Musikhögskolan i Örebro och Director Musices vid Örebro universitet ansvarar han för körledning, ensemblesång och musikhögskolans kammarkör. Florian är en eftertraktad gästlärare och docent i Sverige, Tyskland, Österrike och vid Central Conservatory of Music i Beijing. År 2016 fick han Johannes Norrby-medaljen, som utdelas i samråd med Musikaliska Akademien till en ”svensk kördirigent som på ett framstående sätt främjat landets körliv och utvecklat körsången till bestående konstupplevelser”.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.