Det ska bli enklare att söka, men är det en fråga om strypning av bidragen, eller? Frågan hänger i luften.

Efter decennier av omständliga blanketter, formulär och sökprocesser, som krävt åtskilliga timmar och kvällar av hårslitande för de fria musikutövare som velat komma ifråga, ska det nu bli enklare att ”förstå, söka och redovisa bidrag” lovar Kulturrådet. Det kallas utvecklingsinsatser, inom framför allt musikområdet.

Generaldirektör för Kulturrådet: Kajsa Ravin

– Vi kan inte alltid möta de ekonomiska behoven hos de som söker våra bidrag, men vi kan alltid förbättra och förenkla formerna för att söka dem. Det är ytterst viktigt i en tid där många kulturverksamheters kostnader har ökat mer än vad de offentliga stöden har ökat, meddelar Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin.

Tre projektbidrag för musik blir ett

Hösten 2024 introducerar Kulturrådet ett nytt projektbidrag inom musikområdet som ersätter de nuvarande tre. Alla verksamheter och ändamål som täcks in av dagens projektbidrag kommer även att omfattas av det nya stödet men kunna sökas för vid samma tillfälle och på liknande blankett.

Det sägs inte klart ut vilka tre projektområden som ska bakas samman, men vi anar att det kan röra sig om Samverkan med komponister, Bidrag för konsert- och samarbetsprojekt, samt Musikutgivningsbidrag.

De som söker lär bli varse.

Behoven alltid långt större

Det är ett välbekant faktum att av dem som som sökt för dessa tre projektområden är sannolikheten för avslag stort. Dessutom är de sökta bidragen vida större än de beviljade summorna – det som Kulturrådets generaldirektör konstaterar med att man ”inte alltid kan möta de ekonomiska behoven”.

Detta får betecknas som ett rejält understatement.
De sökandes belopp har alltid kraftigt ifrågasatts, eller hårdgranskats av Kulturrådets handläggare. Till 2023 års första ansökningsomgång inkom 454 ansökningar. Av dessa får 104 dela på drygt sex miljoner kronor.
Till den andra ansökningsomgången 2023 för musikutgivningar inkom 427 ansökningar. 101 beviljades bidrag. Totalt blev det cirka 6 skattemiljoner kronor i bidrag. 59,000 kronor i snitt.

Totalt inkom 306 ansökningar från fria musikgrupper till Kulturrådet under 2023. Av dessa får 192 dela på drygt 15 miljoner kronor. I snitt 78,000 kronor till vardera.

392 aktörer/musikarrangörer ansökte under 2023 om bidrag. Totalt bidragsbeloppet stannade på 45,7 miljoner kronor. Det ger er en snittsnumma på 116,000 kronor.

För den intresserade:
Kolla iMusikens kategori Kultur- och musikfinansiering (under Ämnesområden) för att läsa mer, om vad som ansökts – och beviljats.

Webbinarium för sökande

Den 3 juni arrangerar Kulturrådet ett webbinarium för musikområdet där man ska berätta mer om det nya projektbidraget.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.