I (hårt) moderatstyrda Norrköping kämpar kulturen i tydlig motvind. Detta gäller inte minst musiken i allmänhet, och det fria musiklivet i synnerhet.

Men konstmusikens utövare kämpar på. Så även 2024 genomförs festivalen Norrköpingsljud – 23–26 maj – som presenterar och porträtterar ett antal norrköpingstonsättare, de flesta samtida. Festivalen, som startade 2015, vågar fokusera på det riktigt lokala. Generöst erbjudande i år: fri entré till samtliga konserter.

Gott om norrköpingskomponister

Kompositörer som räknas till Norrköping med omnejd är många. I år hörs verk av dessa:

Magnus Alexandersson (f. 1961), Jan Allard (f. 1950), Olle Elgenmark (1936–2016), Nils Eriksson (1902–1978), Saga Fagerström (f. 1996), Lars-Åke Franke-Blom (f. 1941), Otto Freudenthal (1934–2015), Sven Hagvil (f. 1953), Sachiko Hayashi (f. 1962), Jens Hedman (f. 1962), Richard Johansson (f. 1981), Josef Jonsson (1887–1969), Ingunn Ligaarden (f. 1977), Peter Lindroth (f. 1950), Emmy Lindström (f. 1984), Elis Mejhammar (f. 1997), Sten Sandell (f. 1958), Sven-David Sandström (1942–2019), Bengt-Göran Sköld (f. 1936), Erik Valdemar Sköld (f. 1991), Paulina Sundin (f. 1970), David Swärd (f. 1958), Molly Teleman (f. 1982), Gunnar Valkare (1943–2019).

Musiken av alla dessa kompositörer presenteras i nio konserter: med symfoniorkester, med kammarensembler, på orgel, som ljudkonst, samt av körer och solister.
All info i festivalprogrammet ›

Många uruppföranden

Det blir gott om uruppföranden i det späckade festivalprogrammet.
Nyskrivna körstycken av Elis Mejhammar och Saga Fagerström, Mrs. Vogl’s cello chamber för cello och stråkar av Peter Lindroth, Ægir av Erik Valdemar Sköld, symfoniska tondikten Amorina av Lars-Åke Franke-Blom, Minnen i september för blåsarkvintett av Jan Allard, Människans användning för baryton, brasskvintett och glockenspiel av Peter Lindroth, EAM-verk som Movements av Jens Hedman oh Paulina Sundin, Environments av och med Sten Sandell och Boa Pettersson, Animato för piano av Bengt-Göran Sköld, Pianokvartett Aimez-vous Brahms? av Lars-Åke Franke-Blom, Concertino för piano, blåsare och slagverk av Bengt-Göran Sköld.

Mängder av medverkande

I konserten i De Geerhallen den 24 maj medverkar Norrköpings Symfoniorkester, cellosolisten Florian Erpelding och dirigenten Michael Bartosch. Norrköpings musikklasser hörs i Hörsalen och organisten Hans Fagius i S:t Olai kyrka den 23 maj.

Östgöta kammarkör med dirigenten Jakob Grubbström ger konsert den 25 maj i Hedvigs kyrka, liksom Olle Persson, baryton, Mats Jansson, piano, Olle Bohm, slagverk, Crusellkvintetten och Östgöta brasskvintett; i en kammarmusikkonsert i Hörsalen.

Den 26 maj i Hörsalen blir det ytterligare en kammarmusikkonsert, med Susanna Stern, sopran, Mats Jansson, piano, Mikael Wenhov, violin, Lennart Falkebring, viola, och Niklaas Veltman, cello. Och på kvällen kommer Mats Jansson tillbaka, som pianist och musikalisk ledare, för Östgöta Blåssymfoniker – en avslutande konsert i Hedvigs kyrka.

Dessutom: musik, bild- och ljudkonst-konstellationen MASH (Magnus Alexandersson och Sachiko Hayashi), samt improvisations- och eam-trion Fontana Re:mix (Magnus Alexandersson, Björn Hellström och Lars ”Lachen” Jonsson).

Arrangörerna

Norrköpingsljud anordnas av Föreningen Norrköpingsljud i samverkan med Arbetets museum, Norrköpings Konstmuseum, Norrköpings Musikklasser, Norrköpings Symfoniorkester, Svenska kyrkan S:t Olofs församling, Östgöta kammarkör/LiU samt Östgötamusiken.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.