Lördagen den 25 maj 2024 är det Blåsmusikens dag i hela Sverige. Det blir blåsevenemang i mängder från norr till söder. Med barn, ungdomar och vuxna, med amatörer och proffs. I år siktar dagen in sig på att slå förra årets rekord då 216 orkestrar från landets alla län deltog med sammanlagt 9,130 musiker.

Några konsertexempel på årets blåsigaste dag

En mängd storband samlas i Vara Konserthus och framträder från kl 11 till 16 – Bohuslän Big Band, Vara Storband, Next Generation Big Band, Blue Heaven Big Band från Lerum, Vadsbo Big Band från Mariestad, Karlsborgs storband, Mölndals kulturskolas storband, Freetown Big Band från Borås.

Rommehed i Borlänge samlas ett tiotal blåsorkestrar och musikkårer och ger konserter från kl 13. Allt avslutas med en tutti-konsert med länsmusikchefen David Lundblad som dirigent.

Blåsarsymfonikerna m fl ger konsert på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm under hela dagen, från kl 10.15 – 20.00. Här framförs nyskrivna verk av tonsättarstudenter, unga toppsolisterna Ellinor Bengtson på trumpet och Emma Lörstad på flöjt medverkar, allt under ledning av Anders Emilsson. Under konsertdagen framträder även Polisens Musikkår, SJ Musikkår, Powerplay från Järfälla Kulturskola och East Wind Band från Huddinge Kulturskola.

Göteborg Wind Orchestra med flera arrangerar en festivaldag i Göteborg. Det börjar med en konsert kl 12.00 i Haga Konserthall. Därefter fortsätter det med framträdanden under fyra timmar i konserthallen, utanför Haga Konserthall samt på en utescen i Haga Kyrkoplan. Inte mindre än 16 orkestrar kommer att höras under denna eftermiddag som avslutas kl 16.

Musikparad med kulturskolans blås- och slagverkselever blir det i Östersund och i åtskilliga fler städer.

Om blåsmusikens dag

Blåsmusikens dag är dagen då blåsmusiker i alla åldrar fyller torg, gator, scener, kyrkor, föreningslokaler, konserthus och digitala kanaler med blåsmusik. Sveriges enade blåsmusikkrafter vill visa vikten av blåsmusikens roll i vårt nutida och framtida musikliv.

Blåsmusikens dag har skapats på nationell nivå av Nätverket för professionell blåsmusik i Sverige för att ”synliggöra, ena och utveckla ett rikare blåsmusikliv”. Den riktar sig till alla som spelar blåsinstrument; barn, vuxna, amatörer, professionella musiker och pedagoger. 2024 administreras Blåsmusikens dag av Sveriges Orkesterförbund.

Orkestrarna i nätverket

Blåsmusikens dag/Nätverket för professionell blåsmusik i Sverige:
Blåsarsymfonikerna, Bohuslän Big Band, GotlandsMusiken, Göteborg Wind Orchestra, Kungl. Musikaliska Akademien, Norrbotten Big Band, Östgötamusiken, Försvarsmusiken genom Arméns Musikkår, Marinens Musikkår, Livgardets Dragonmusikkår.

Mer info om Blåsmusikens dag här ›

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.