En professionell blåsorkester i Stockholm och en professionell blåsorkester i Göteborg lever just nu i stor ovisshet om framtiden – Blåsarsymfonikerna resp Göteborg Wind Orchestra (överst i bild).

Som så ofta i kulturens och musikens värld handlar det om pengar.

Som bekant handlar det i Stockholms fall om den kraftiga hyreshöjning (+ 60 %) som Statens Fastighetsverk anser sig vilja ta ut för lokalerna med Musikaliska, Nybrokajen 11, det som idag kallar sig Musikaliska Kvarteret.

”Beklämmande passivitet”

Nyligen klev den tidigare kulturministern Amanda Lind (numer ordförande i kulturutskottet) fram i en debattartikel i Expressen och konstaterade bland annat att hennes efterträdare på ministerstolen, Parisa Liljestrand, duckar i frågan:

Amanda Lind och Giulia Ray

– Två gånger har frågor ställts i riksdagen till ansvariga ministrar om hur de ämnar agera för att säkra den kulturpolitiskt värdefulla verksamheten i Musikaliska kvarteret. Båda gångerna har svaren varit luddiga och signalerat en beklämmande passivitet. Man har hänvisat till SFV och till analysen som regeringskansliet ska göra inför en eventuell försäljning. 

– Men ansvaret för SFV ligger hos regeringen. Hur kommer det sig att SFV har övergivit den plan som arbetats fram i bred samstämmighet? Varför höjs hyran utan att först göra något åt lokalerna? Varför använder man inte sig av möjligheten man har enligt direktiven till anpassad hyra?

De öppna frågorna ställs av Amanda Lind och hennes MP-kollega Giulia Ray, gruppledare i kulturnämnden, Region Stockholm.

Kan GWO räddas?

I Göteborg har svältningen av Göteborg Wind Orchestra pågått under flera år.

2020 halverade Göteborgs Stad drastiskt det årliga ekonomiska stödet och orkestern tvingades lämna sin fasta scen sedan många år i Kronhuset. Ännu har ingen fast scen kunnat bli etablerad och i budgeten saknas några miljoner.

Aktionen Rädda GWO sattes igång av en intresserad allmänhet och engagerade musiker från alla håll.

Kristian Jörgensen

För 2023 sökte GWO 6,8 milj kr från staden, men beviljades 2,5 milj kr, vilket i sin tur är 300,000 kr mindre än vad som beviljades 2022. Västra Götalandsregionen står dock kvar med sitt långsiktiga ekonomiska stöd (2020 var det 7,8 milj kr).

Vd för GWO, Kristian Jörgensen, är tydlig med att det inte går att bedriva full orkesterverksamhet med en ekonomi på den här nivån.

– Det handlar om att ha orkestern kvar eller inte – en halv orkester är inget alternativ.

Orkesterledningen har nu lämnat in ett äskande om förstärkning av medel till den nytillträdda kulturnämnden och beskrivit konsekvenserna av neddragningarna.

Skriv gärna en rad till Göteborgs Stads kulturnämnd
JohanssonPärSLedamot och ordförande
RhedinAnneliMLedamot
FjeldmoseGrithVLedamot och 1:e vice ordförande
AlpstrandenSusanaMLedamot
VoyvodovaMariyaSLedamot
NordenstenKarl JohanMPLedamot
Sjöberg-LundinIréneDLedamot
RagnarssonRasmusSDLedamot
BentzerMajaVLedamot
JablonskaEwaLLedamot och 2:e vice ordförande
Hansson PerslowAnna SaraCLedamot

Ett mail kan ibland betyda något.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.