Den 10 och 11 februari kommer den tyske kompositören, dirigenten och teaterregissören Heiner Goebbels (f. 1952) till Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm. Tillsammans med dirigenten Christian Karlsen och musiker ur ensemblerna Rebaroque och KammarensembleN sätter man upp föreställningen Songs of Wars I have seen.

Här ges en unik iscensättning av Gertrude Steins krigsdagbok från 1942–44, med idel toppmusiker.

Heiner Goebbels har bearbetat Gertrude Steins dagbok från dessa krigsår: det kretsar kring krigets vardag genom kvinnornas röster. Vardagliga reflektioner om maten blandas med anekdoter om Gertrudes hund och vädret samt starkt politiska tankar om amerikanerna, fransmännen, italienarna och krigsfångar i Tyskland.

Goebbels uppsättning av Songs of Wars I have seen hade premiär i London 2007, skrivet för London Sinfonietta och the Orchestra in the Age of Enlightenment, och har sedan dess blivit något av ett repertoarverk. I år framförs det i Sverige, Schweiz och Skottland.

Musiken av Heiner Goebbels är i föreställningen kompletterad med musik av den engelske barocktonsättaren Matthew Locke som var verksam c. 1621–1677.

Sluttexten i Goebbels uppsättning av Steins krigsdagbok.

Foto: Heinrich Brinkmöller-Becker

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.