Att orkestrarna i all världens konserthus är mest förtjusta i att spela 1800-talsmusiken är ingen nyhet. Så är det överallt, oavsett kontinent. Även i Sverige.

Men att de svenska konserthusen med sina orkestrar skulle inta en internationell förstaplacering är kanske lite överraskande.

Så blir det när den engelska sajten Bachtrack listar repertoar och framföranden under 2022. Utifrån de konserter man räknar in under föregående år – och det är långtifrån allt som spelats, ska sägas – håller Sverige topplatsen under 2022, liksom under 2021. I svenska konserthus spelas dubbelt så mycket nutida musik (15,3 %) som exempelvis i Österrike (7,7 %).

Bachtrack har ur sin databas sammanställt uppgifterna från 27,124 konsert-, opera- och dansframföranden. Note bene: detta är framföranden som anmälts och rapporterats på deras sajt. Självfallet har många andra konserter framförts.

Äpplen och päron

Statistiken från Bachtrack är beräknad utifrån antal framföranden, dvs verk per kompositör. Ett ganska grovkalibrigt sätt att mäta andelen av konsertverkens framföranden.

iMusiken har sedan många år tillbaka istället i sin statistik beräknat verken efter deras durata (speltid). Bland annat för att ge en mer rättvis bild av konsertframförandenas tidsandel i konserterna; modernare verk inte är så långa som exempelvis Gustav Mahlers och Anton Bruckners symfonier som ofta drar iväg på 60-70 minuter, eller längre.

Mer aktuell statistik

iMusiken har full koll på repertoaren i de svenska konserthusen. Dessutom är den mer aktuell, eftersom statistiken omfattar innevarande säsong, 2022–2023.

Så här blir siffrorna i procent för de svenska orkestrarnas framföranden av nutida musik:

Mer om svenska orkestrars repertoar

iMusiken har för säsongen 2022–23 inventerat den musik svenska orkestrar framför. Det gjordes i en serie s k Näringsdeklarationer.

Läs mer här ›


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.