Det interaktiva konstverket Orchestrated entities_Chorus (ung. Orkestrerade enheter_Chorus/refräng) bjuder in körer och även enskilda personers röster som kan se sina röster/ljud omvandlas till ljus.

Konstnären Tove Alderin inspirerades av 1930 års Nobels fredspristagare Nathan Söderblom för hans arbete för ”enhet och att hjälpa till att skapa en ny attityd i sinnet som är nödvändig om fred mellan nationer ska bli verklighet”.

Med denna installation vill konstnären celebrera betydelsen av möten ”bortom universella gränser”. När man använder konstverket blir sångrösten en gnista av ljus och hopp som framträder över Storkyrkans fasad mot Slottsbacken.

I bakgrunden hörs melodin Dona nobis pacem som smälts samman med Earth-song från NASA, en utomjordisk inspelning som fångar ett elektromagnetiskt fenomen kallat ”chorus”.

Hör och se ukrainsk sång

Lördagen den 10 december kl 16:15 blir det ett framträdande framför Storkyrkan av stockholmskören Choir April med sin ukrainske dirigent Glib Skvortsov, som kommer att sätta igång Tove Alderins konstverk.

De kommer att sjunga en välkänd ukrainsk sång, Nich Yaka Misyachna (En sådan månskenskväll) av ukrainske tonsättaren Mykola Lysenko med text av poeten Mykhailo Starytskyi.


Tove Alderin (f. 1971) är en multidisciplinär konstnär utbildad vid Det Kongelige Akademi, Köpenhamn, och går för närvarande masterutbildningen vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.