Lördagen den 29 maj genomfördes den fjärde och sista Grande Finale-konserten med chefsdirigenten Sakari Oramo och Kungliga Filharmonikerna i Stockholms konserthus.

Därmed tackade Sakari Oramo för sig. Det var den sista av fyra Grande Finale-konserter med musik av Jean Sibelius. Därmed var en mycket framgångsrik period som chefsdirigent för Kungliga Filharmonikerna avslutad. Det blev 13 år tillsammans – och inte mindre än 300 konserter. 

Gilbert och Oramo

I samband med konserten utnämndes Sakari Oramo av orkestermedlemmarna till Kungliga Filharmonikernas hedersdirigent. Oramo blir därmed innehavare av titeln hedersdirigent vid sidan av Alan Gilbert (chefsdirigent 2000–08).

Han mottog också Stockholms Konserthusstiftelses hedersmedalj i guld. Utmärkelsen delades ut av stiftelsens ordförande Anita Lidberg

En tidig mottagare av hedersmedaljen i guld var Prins Eugen. Det hände redan 1926 då Konserthuset stod klart och utmärkelsen med hedersmedalj instiftades. Bland andra mottagare genom åren kan nämnas dirigenter som Herbert Blomstedt och Eric Ericson samt tonsättare som Hilding Rosenberg, Sofia Gudajdulina och Ingvar Lidholm

Från och med måndag den 31 maj kan man se samtliga fyra avslutningskonserter med Oramo och Filharmonikerna på Konserthuset Play


Foto: Yanan Li

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.