Den 2 mars sände Kulturrådet en sammanfattning till regeringen av myndighetens arbete med de olika krisstöd som hanterats under förra året. Det gäller både stöden för inställda och uppskjutna evenemang samt för särskilda behov i kulturlivet under pandemin.

Under 2020 fördelade Kulturrådet närmare 1,2 miljarder kronor för dessa ändamål.

Krisstöden syftar främst till att lindra den akuta ekonomiska krisen och att stimulera till återhämtning. Det handlar också om att säkerställa en fortsatt bredd av kulturuttryck i hela landet och att understödja verksamhet vars överlevnad är viktig för kulturlivets återhämtning.

  • Av totalt 6 417 ansökningar har 4 165 beviljats krisstöd. Det betyder att cirka två tredjedelar av de som sökt fått bidrag.
  • Beviljandegraden för de som sökt är cirka 40 procent.
  • 3 160 organisationer har beviljats stöd.
  • Mer än hälften, 3 700, var nya sökande för Kulturrådet.
  • Verksamheter i samtliga 21 regioner nåddes av krisstöden.
  • Verksamheter i 274 av landets kommuner nåddes av stöden.
  • Stockholmsregionen beviljades en tredjedel av ansökningarna.

Utöver att Kulturrådet fördelat stöd för förlorade intäkter till det fria kulturlivet och särskilda behov i kulturlivet har man även beviljat krisstöd till regional kulturverksamhet, centrumbildningar och allianser.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.