Institutionen för konstnärliga studier vid Karlstads universitet, där Musikhögskolan Ingesund ingår, får återigen en gästprofessor finansierad av Wettergrenstiftelsen. Det är Stefan Östersjö (född 1967) som är professor i musikaliska gestaltning vid Musikhögskolan i Piteå/Luleå tekniska universitet.

Han är fortfarande aktiv som musiker och är konstant involverad i nya projekt. Men gränsen mellan var forskningen börjar och hans eget musicerande slutar är ibland svår att dra.

– Allt jag gör kretsar kring musiken. De senaste åren har jag gjort väldigt få musikprojekt som inte varit en del av forskningen, säger Stefan Östersjö.

Om samtida uppförandepraxis och tysta överenskommelser

Stefan Östersjö är en klassiskt skolad gitarrist och har varit professionell musiker sedan 1992. Han har släppt 22 album och har också vunnit en Grammis för bästa klassiska album.

Han började forska om musikalisk gestaltning för att han såg en brist på dokumentation av samtida uppförandepraxis och hans avhandling var en studie av hur dessa tysta överenskommelser växer fram mellan musiker och tonsättare.

Östersjö tog sin doktorsexamen i konstnärlig forskning i musik vid Musikhögskolan i Malmö 2008. Stora delar av hans forskning är tvärdisciplinär och har utförts i samarbete med forskare inom musikpsykologi, systematisk musikvetenskap och genusteori över hela världen.

Sen 2018 är han verksam som professor och ämnesföreträdare i musikalisk gestaltning vid Luleå tekniska universitet och driver en rad olika projekt, i samarbete med institutioner i musiklivet och universitet i Europa och USA. 

– Detta uppdrag kommer väldigt lägligt, samtidigt som vi välkomnar två lärare från Ingesund som doktorander i Piteå. Musikhögskolan i Piteå har redan ett nära samarbete med Kungliga musikhögskolan i Stockholm och vi kan nu sträcka ut den gemensamma forskningsmiljön också mot Ingesund. För konstnärlig forskning i Sverige är det en viktig väg att gå, för att bygga hållfasta miljöer. Detta kommer ha stor betydelse för undervisningsmiljön, men också för möjligheten att arbeta med vidare internationella allianser i forskningsvärlden och musiklivet. 

Sikte på en masterutbildning

Stefan Östersjö kommer att vara verksam på deltid under två år med möjlighet till förlängning om ett år i taget. På sikt är tanken och viljan att utveckla en masterutbildning i musik vid Musikhögskolan Ingesund.

– Med sin gedigna kompetens som forskare och professionell musiker på hög konstnärlig nivå kommer Stefan Östersjö att bli en mycket värdefull förstärkning för oss här på Musikhögskolan Ingesund och institutionen i sin helhet, säger Carina Hauge-Rouass, prefekt vid Musikhögskolan Ingesund. Hans intresse för tvärdisciplinär forskning är också något som jag ser kommer att bidra till den fortsatta utvecklingen av forskningsmiljön vid Institutionen för konstnärliga studier.


Institutionen för konstnärliga studier, där Musikhögskolan Ingesund ingår, har vid ett flertal tillfällen mottagit stöd från Wettergrenstiftelsen. Stiftelsens donationer har under åren varit mycket betydelsefulla för verksamhetens utveckling och stärkt såväl dans-, konst-och bildgestaltning samt musikämnet. Musikhögskolan Ingesund har också tidigare beviljats medel från Wettergrenstiftelsen för att inrätta Wettergrenprofessuren som senast innehafts av den av den internationellt kände klarinettisten och pedagogen Andreas Sundén. 

Foto: Tomas Bergman

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.