Att behoven är stora och nöden skriande bland musiker, tonsättare och scenkonstens alla utövare är helt uppenbart.

Vid midnatt till den 6 november stängdes ansökningsomgången till den andra omgången som Kulturrådet har att administrera.

Sammanlagt har Kulturrådet fått in drygt 4,400 ansökningar om totalt 3,3 miljarder kronor(!). Man ska fördela drygt 880 miljoner kronor i stöd för intäktsbortfall, särskilda behov i kulturlivet och smittsäkra evenemang.

Flest ansökningar från scenkonst och musik

De sökta beloppen den andra omgången rör sig om allt från några tusenlappar upp till 37 miljoner. 18 aktörer söker för belopp över 10 miljoner kronor. Drygt tre fjärdedelar av det totala sökta beloppet avser verksamhetsbidrag och resten avser smittsäkra evenemang och olika främjande insatser. 

De flesta ansökningarna gäller scenkonst och musik. Hela 70 procent avser teater, dans, musik och andra scenkonstuttryck.

Mer pengar i riktade krisstöd?

Kulturminister Amanda Lind (MP) ser att pengarna inte räcker och vill nu fortsätta arbetet med frågan om korttidspermitteringar och mer pengar i riktade krisstöd.

– Det är oerhört tufft för en redan utsatt kulturbransch, säger hon till Sveriges Radio. Nu är det totalt 1,5 miljarder som håller på att fördelas, men jag ser att det kommer att behövas mer stöd i den här väldigt utsatta situationen.

Kulturministen ser att det också behövs mer pengar, särskilt nu när de allmänna råden skärpts i flera regioner.

Utbetalning till jul

– Vi kommer nu att gå igenom alla inkomna ansökningar och skapa oss en uppfattning om vilka prioriteringar som behöver göras, säger Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin. Vår utgångspunkt är att stötta så många som möjligt som är berättigade till krisstöden.

Planen är att Kulturrådet ska ta beslut om krisstöden första veckorna i december för att kunna betala ut pengarna vid jul.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.