Sveriges största sångerska genom tiderna syns från och med den 4 juli vid Hötorget i Stockholm.

Det är sommarens utställning i Konserthuset som handlar om sopranen Jenny Lind, hon som föddes i Klara-kvarteren den 6 oktober för 200 år sedan.

Hon debuterade som Agatha i Carl Maria von Webers Friskytten på Kungliga Operan – succén var pyramidal. Alla förbluffades över att den 17-åriga flickan hade en så fullständig kontroll över både sång och skådespeleri.

Inför en gigantisk USA-turné 1850 kallade hennes amerikanske promotor P. T. Barnum henne den svenska näktergalen, en beteckning som följt med genom alla år.

Jenny Lind var 1800-talets mest firade sångare, en superstjärna som dyrkades av en hel värld. Hennes liv är en askungesaga om utsatthet i barndomen, mod och enastående artisteri.

Utställningen består av foton, teckningar, texter och klänningar, samt klipp ur SVT:s nya film om Jenny Lind. Det kommer även finnas möjlighet att ta del av utställningen via en film på Konserthusets webbplats.

Läs mer om Jenny Lind-utställningen här › 


Utställningen i Konserthuset är öppen dagligen den 4 juli – 23 augusti kl 11.00–17.00 med fri entré. Antalet samtidiga besökare vid utställningen är begränsat för att ge möjlighet till att hålla avstånd. 

Bilden: Jenny Lind i en målning av Francis Bicknell Carpenter.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.