Den 26 februari stängdes samtliga skolor i Japan på grund av corona-viruset. Alla större evenemang i Japan ställdes in för att förhindra möjlig spridning av det så kallade corona-viruset, meddelade Japans premiärminister Shinzo Abe.

Detta drabbade Göteborgs Symfoniker, som skulle genomföra sin två veckor långa turné i Japan. Den första konserten var planerad till den 28 februari. Orkestern fick återvända till Sverige utan att ha gjort något framträdande.

– Efter så långa förberedelser är det givetvis en besvikelse att vi nu inte får genomföra våra tio planerade konserter. Samtidigt har vi stor förståelse för det beslut som regeringen har fattat – det inger ett stort förtroende för hur det arbetas för att motverka ytterligare spridning av viruset.

– Jag måste erkänna att under rådande situation är jag glad över att orkestern får komma säkert hem, kommenterar Göteborgs Symfonikers vd och konstnärlige ledare Sten Cranner.

90 ton av utsläpp

Men det kostar att flyga. 90 ton av koldioxidutsläpp, eller närmare 800 kg CO2-utsläpp per musiker, blev klimatresultatet av denna icke-konsert-tripp till Japan. Allt enligt ICAO:s Carbon Emissions Calculator.

Det som inte spelades

Turnéprogrammet skulle bland annat innehålla Wilhelm StenhammarExcelsior, Dmitrij SjostakovijViolin Concerto No 1 och Jean Sibelius Symfoni nr 2.

Planerad solist: Fumiaki Miura, violin. Planerad dirigent: Santtu-Matias Rouvali.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.