Det har varit tomt på chefsdirigenter för Radiokören sedan holländaren Peter Dijkstra lämnade posten våren 2018.

Men nu är efterträdaren utsedd. Kaspars Putniņš (född 1966), Lettland, blir den tionde dirigenten att inneha posten som chefsdirigent för Radiokören. Hans första konsert i rollen som chefsdirigent blir i oktober 2020. Han har framgångsrikt lett Radiokören vid ett flertal konserter och turnéer under de senaste åren.

Drömjobb för en dirigent

– Jag kan fortfarande inte tro det, jag tvekade inte när jag fick frågan! Det här är ett drömjobb för en dirigent. Radiokören har en unik kombination av teknik och känsla. Deras förmåga att förmedla detaljer i musiken och hur de inspireras och engageras av varandra gör musicerandet med dem till en unik, underbar upplevelse, säger Kaspars Putniņš.

Putniņš är även konstnärlig ledare och chefsdirigent för Estlands filharmoniska kammarkör och ständig dirigent för Lettiska radions kör.

Han samarbetar regelbundet med RIAS Kammerchor i Berlin, Collegium Vocale Gent och NDR Kammerchor och har varit drivande i olika sceniska projekt där hans körsångare samarbetar med skådespelare och visuella konstnärer.

Han har gjort flera hyllade inspelningar, bland annat musik av Alfred Schnittke och Arvo Pärt på ett album som belönats med både en Gramophone Award och en Diapason d’Or.


Foto: Mattias Ahlm

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.