Festivalen som satsar på ny konstmusik

För sextonde året kör Kalvfestivalen igång under fyra dagar, 8–11 augusti. Kalv efter den lilla orten, som ligger 8 mil sydost om Göteborg i riktning mot Gislaved.

Festivalen har, precis som förra året, föregåtts av en kompositionsakademi där åtta utvalda unga tonsättare från hela världen har skapat nya verk med två erfarna lärare som stöd, tonsättarna Klaus Lang, Österrike, och Malin Bång, Sverige.

Uttagna tonsättare är Andrew Maxbauer (USA), Darya Zvezdina (Ryssland), Fojan Gharibnejad (Iran/Tyskland), Hunjoo Jung (Korea/Tyskland), Lydia Winsor Brindamour (USA), Shaun Davies (Storbritannien), Tianyu Zou (Kina) och William Sundman Sääf (Sverige).

Den nykomponerade musiken kommer att framföras av västsvenska kammarensemblen Mimitabu (längst upp till vänster på bilden).

Skrivarworkshop för kulturskribenter

Nytt för i år är en ny gren av kompositionsakademien i form av en skrivarworkshop för sju deltagare, ledd av redaktören och musikskribenten Andreas Engström, där inriktningen är texter om nutida och experimentell musik med konkret förankring i den musik som framförs under festivalen. Texterna kommer publiceras på nätet kort efter festivalen i temanumret Alternativmusik på landsbygden i kulturtidskriften Kokpunkten / Critical Point.

Konserter, samtal, föreläsningar

Kalvfestivalen innehåller inte bara konserter med ny musik utan även tonsättarsamtal på Café Solvik tillammans med tonsättaren Paula af Malmborg Ward, öppna föreläsningar och en pilgrimsvandring med poesi.

Bland de medverkande musikerna märks den österrikiska kvartetten airborne extended (längst ned i bilden) – Tina Žerdin, harpa, Sonja Leipold, cembalo, Elena Gabrielli, tvärflöjt, Caroline Mayrhofer, blockflöjter.

Jubileumstrion Elkjär/Stern/Christensson (Ann Elkjär, flöjt, Johan Stern, cello, Anna Christensson, piano) tar i en Dubbel jubileumskonsert fram musik av 100-åringarna Sven-Eric Johanson och Sven-Erik Bäck.

Violinvirtuoserna Marco Fusi, Italien, och Winnie Huang ,Kina/Australien, kommer att höras i flera olika sammanhang under festivalen. Dessutom medverkar Kalvbygdens egna poeter.

Mer festivalinfo ›

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.